Nagrada “Gordana Suša” pripala Ivani Dragičević

Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” za televizijsko novinarstvo, koju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodeljuje u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša, pripala je ove godine novinarki N1 televizije Ivani Dragičević, a svečano uručenje biće upriličeno u petak, 2. februara, od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

U najužem izboru bili su i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Džazira Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), i kako je saopštio novinarski žiri, u takvoj konkurenciji bilo je izuzetno teško doneti konačnu odluku.

Nagrada “Gordana Suša” osnovana je i dodeljuje se za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet.

“Ivana Dragičević je ispoljila redak novinarski talenat i sposobnost za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena. U svom bogatom profesionalnom životu izveštavala je sa svih iole bitnih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, preko Bliskog istoka do Kine i uvek je išla ispred svoga vremena, pridržavajući se najviših novinarskih standarda. Poznata po oštrom stilu intervjuisanja i sposobnosti da uđe u suštinu stvari, Ivana je sa istim žarom razgovarala sa ribarom u Senegalu, taksistom u Alžiru i slučajnim prolaznikom u Laponiji pokušavajući da oni i njihove lične priče budu zapaženi kao i razgovori koje je vodila sa svetskim vođama”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

NUNS je Nagradu “Gordana Suša” osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, i njen rad koji je podrazumevao profesionalni i fer odnos u izveštavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim grupama i antiratni aktivizam. Gordana Suša (1946 – 2021) je bila i predsednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Prvi laureat bio je novinar Hrvoje Krešić.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Velimir Ilić i Hrvoje Krešić.

Nagradu je podržao Media Diversity Institute United Kingdom.

Ivana Dragičević – dobitnica Nagrade “Gordana Suša”

Ivana Dragičević (1975) je novinarka televizije N1 Hrvetska, gde vodi dnevnu emisiju “Global na N1”, koja u saradnji sa CNN-om donosi ključne svetske teme dana. Autorka je i voditeljka i mesečne emisije “Balkan u Evropi” iz Evropskog parlamenta, piše kolumnu “Global Fokus”, a pokrenula i formate “N1 (DIS)info”, “Glasači 2024” i “Budućnost Evrope”. Autorka je brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serija. Na N1 televiziju je došla sa Hrvatske radio-televizije, gde je bila reporterka spoljnopolitičke redakcije, a jedno vreme i stalna dopisnica iz Beograda.

Kroz svoju skoro trodecenijsku karijeru snimala je dokumentarne reportaže na Bliskom istoku, u Africi, Kini, s globalnih samita, bila je autorika pionirskog multimedijalnog projekta “Anima Hotel Evropa” o migracijama, intervjuisala brojne svetske i regionalne državnike i značajne javne osobe.

Ivana Dragičević je bila stipendistkinja Instituta za društvene nauke u Beču i Rojtersove fondacije, a usavršavala se na Medijskoj akademiji ARD-a i ZDF-a, Akademiji za politički razvoj i Akademiji Ujedinjenih nacija.

Za svoje reportaže i emisije ponela je brojne nagrade i priznanja, a pored novinarskog rada, Iavana Dragičević je aktivna i u civilnom društvu i osnivačica je Udruženja za promicanje građanskih vrijednosti. Objavila je dve knjige publicistike – “Nejednaki” (2018) i “Nesigurni” (2023), a kao govornica učestvuje na brojnim globalnim međunarodnim forumima.

NUNS

FOTO: Marko Todorov/Cropix

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest