SafeJournalists: Hitno pronaći i procesuirati odgovornog za prijetnje novinarima N1 u Srbiji

Novinari N1 dobili su juče prijetnje putem imejla. Izvjesni Milan M. uputio je veb redakciji N1 poruku u kojoj je, između ostalog, pisalo da će doći dan kada će im (novinarima) biti krvave glave, uz niz psovki, među kojima i one da su nacisti i srbomrsci.

Nezavino udruženje novinara Srbije prijavilo je ovaj slučaj nadležnim institucijama u Srbiji.

Programski direktor N1 Srbija Igor Božić kaže da je ovo samo jedna u nizu pretnji koje dobijaju novinari ovog medija i da do sada nijedan slučaj nije dobio epilog. “Pretnje su manje vise sve iste. Ono što je činjenica je da mi nismo skoro videli da su pronašli bilo koga ko je nama pretio niti da je taj neko odgovarao i to nas zabrinjava; da je u ovoj zemlji moguće pretiti novinarima na dnevnoj bazi, da tužilaštvo pokrene postupak, ali da na kraju mi ne saznamo ko su ti ljudi koji prete i da se dovede postupak do kraja”, rekao je Božić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava na učestalost  pretnji i napada na novinare N1 medija i apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i reše ovaj slučaj kao i prethodne pretnje. NUNS upozorava da nereagovanje nadležnih institucija nasilnicima daje vetar u leđa da zastrašuju pa i fizički napadnu novinare. U 2023. godini, u tužilaštvima je formirano 6 predmeta u kojima su oštećeni novinari medija N1, od čega jedna prijava odbačena, a ostale su u postupku.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što pre reše ovaj slučaj i na taj način pošalju poruku da staju u zaštitu novinara.

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 13.01.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

FOTO: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest