SafeJournalists: Novinarka na Kosovu onemogućena da obavlja svoju profesionalnu dužnost

Jedan od članova obezbjeđenja premijera Aljbina Kurtija juče je opstruirao novinarku Blertu Daloši – Berišu i gurnuo je dok je obavljala svoju novinarsku dužnost.

Na snimku objavljenom na Fejsbuk profilu novinarke Blerte Daloši-Beriše, vidi se kako joj jedan od članova obezbjeđenja premijera hvata mikrofon i gura joj ruku, dok ona pokušava da postavi pitanje premijeru.

„Ovo je drugi put da sam napadnuta i spriječena dok obavljam svoje profesionalne dužnosti“, napisala je Blerta Daloši-Beriša na svom Fejsbuk profilu, „međutim, današnji događaj nadmašuje sve ostalo“. Novinarka tvrdi da je obezbjeđenje premijera, osim što je uhvatio za mikrofon i gurnulo, isključilo i njenu kameru. „I dalje me boli desna ruka“, rekla je Daloši-Beriša.

Udruženje novinara Kosova (UNK) smatra neprihvatljivim ponašanje člana obezbjeđenja premijera Aljbina Kurtija prema novinarki TV Klan Blerti Daloši-Beriši. Džemajl Redža, predsjednik UNK-a, tvrdi da je Udruženje zaprepašćeno načinom na koji je pripadnik obezbjeđenja, istovremeno pripadnik kosovske policije, napao novinare. „Zahtjevamo hitnu istragu policije i jasnu osudu ovakvog ponašanja od strane premijera. Novinarima treba dozvoliti da postavljaju sva neophodna pitanja koja su od javnog interesa“, rekao je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu UNK-u u oštroj osudi ovako ozbiljnog napada na novinarku Blertu Daloši-Berišu. Mreža poziva relevantne institucije na Kosovu, uključujući i kabinet premijera, da se hitno pozabave ovim slučajem i osude ovakvo ponašanje prema novinarima.

SafeJournalists mreža će pažljivo pratiti razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem i informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 29.12.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

FOTO: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest