SafeJournalists: Zabrinutost zbog pretnji silovanjem crnogorskim novinarkama

SafeJournalists mreža zabrinuta je zbog prijetnji silovanjem koje su prošle nedelje upućene novinarkama iz Crne Gore.

Nepoznata osoba poslala je urednici portala M Danici Nikolić mejl koji je sadržao prijetnje silovanjem. Prijetnje su upućene Nikolićevoj i drugim njenim koleginicama iz različitih medija Tamari Nikčević, Bojani Dabović, Mirki Dević i Slavici Kruščić Vasović. Slučaj je odmah prijavljen policiji i tužilaštvu.

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) upozorava da su prijetnje koje su dobile novinarke veoma problematične, jer je ovo prvi put da se u Crnoj Gori dogodila ovako masovna prijetnja, čija meta su bile samo žene. ,,Nadležni organi moraju hitno da reaguju kako bi se ovoj pojavi stalo na kraj i kako bi počinilac bio adekvatno kažnjen. Poslednjih godina SMCG često ističe ažurnost policije, tužilaštava i sudova kada je reč o novim slučajevima napada na novinare. Međutim, novinarka Danica Nikolić je više puta bila meta pretnji i koliko znamo ništa nije urađeno, tako da je njeno iskustvo drugačije i apelujemo da se to promeni“, rekao je predsednik SMCG Radomir Kračković.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalce na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG i poziva nadležne da ovaj slučaj shvate ozbiljno i hitno pronađu osobu koja je uputila prijetnje i procesuiraju slučaj.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavjestiti relevantne domaće i međunarodne aktere, a poseban akcenat u svom radu staviće na bezbjednost novinarki.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 18.12.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

FOTO: Canva

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest