BH novinari: STOP nekažnjivosti zločina prema novinarima i novinarkama u BiH

Povodom 2. novembra, Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima/kama, Upravni odbor BH novinara poziva nadležne policijske i pravosudne organe u Bosni i Hercegovini (BiH) da sa mnogo više posvećenosti, profesionalne odgovornosti i u skladu sa zakonskim propisima istraže i sankcioniraju napade, prijetnje i druga krivična djela počinjena prema novinarima/kama i svim drugim medijskim radnicima/cama.

Činjenica da se tek 25,4 % slučajeva, prijavljenih Liniji za pomoć novinarima (FMHL), riješi u korist novinara/ki, govori o ukorijenjenoj praksi nekažnjivosti ovih krivičnih djela. Izostanak pravde u ovim slučajevima ne samo da destabilizira novinarsku profesiju, već doprinosi prihvatanju i jačanju kulture nekažnjivosti kao modela ponašanja pojedinaca i društva prema medijskim profesionacima/kama, naročito onima koji rade u nezavisnim medijima i kritički izvještavaju o temama od javnog interesa.

Visokom stepenu nekažnjivosti u miru, treba dodati i podatak da država BiH i njeni entiteti: Federacija BiH i RS nisu kaznili ratne zločine prema novinarima/kama počinjene u periodu 1992 -95. U tom periodu mučki je ubijeno, stradalo tokom granatiranja ili nestalo 80 novinara/ki, među kojima je bilo i 10 stranih državljana. Ni jedan od ovih zločina nije adekvatno istražen niti su počinitelji kažnjeni!? BH novinari su u junu ove godine predali Tužilaštvu BiH spisak novinara/ki ratnih žrtava  – još jednom ih pozivamo da pokrenu istrage i stvore uvjete za procesuiranje i ovih djela ratnog zločina.

Upravni odbor BH novinara podsjeća i na pokušaj ubistva Željka Kopanje, vlasnika Nezavisnih novina iz Banje Luke u oktobru 1999. godine, kada je eksplodirala bomba ispod njegovog autobobila a on sam zadobio teške tjelesne povrede. Kopanja je umro 2016. godine ne dočekavši okončanje istrage ovog atentata i kažnjavanje počinilaca.

Pozitivan korak u efikansijem sankcioniranju nasilja prema novinarima/kama u BiH je napravljen kroz imenovanje “kontakt tačaka” – osoba u tužiteljstvima i policiji nadležnim za prijavu napada i vođenje istraga po službenoj dužnosti. Upravni odbor BH novinara skreće pažnju da visok stupanj nekažnjivosti nsvedenih djela neće moći zaustaviti (samo) odgovorni pojedinci, već se mora raditi na tome da cjelokupni pravosudni sistem prihvati vladavinu prava kao svoju profesionalnu vrijednost, a kažnjavanje zločina prema novinarima/kama ne samo kao zakonsku, nego i moralnu obavezu.

Upravni odbor BH novinara poziva sve novinare/ke, urednike/ce i druge medijske radnike/ce da prijavljuju svaku prijetnju i svaki oblik nasilja Liniji za pomoć novinarima (FMHL), policiji i tužilaštvima ili svima zajedno. Jer, višedecenijsku spiralu nasilja prema bosanskohercegovačkim novinarima/kama jedino je moguće zaustaviti stalnim prijavljivanjem slučajeva i privođenjem pravdi njihovih počinitelja!

Upravni odbor BH novinara

FOTO: Sean Gallup/Getty Images

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest