BH novinari:  Neprimjeren bijes Konakovića prema novinarki Hayat TV

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra neprimjerenom komunikaciju Nermina Nikšića, predsjednika SDP BiH, i Elmedina Konakovića, predsjednika NIP –a, sa novnarima/kama na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu. BH novinari podsjećaju Konakovića i Nikšića da je press konferencija javni događaj i prilika da političari odgovore na legitimna novinarska pitanja od javnog značaja, a da pri tom ne koriste uvredljiv, ponižavajući i agresivan rječnik.

Upravni odbor BH novinara ističe kako je posebno neprihvatljiv način komuniciranja Elmedina Konakovića sa Dženetom Sarić – Kozić, novinarkom Hayat TV.  Konaković ne samo da nije odgovorio na postavljeno pitanje, već je iznio salvu optužbi na račun TV kuće u kojoj novinarka radi, te ponovo podsjetio na vlastiti patriotizam i sudjelovanje u nedavnom ratu u redovima Armije BiH, kao i „žrtvu“ koju je podnio za dobrobit Bosne i Hercegovine (BiH).

Zabrinjavajuća je činjenica da Konaković sve češće demostrira bijes prema novinarima, a naročito novinarkama, i to svaki put kada mu se postavi pitanje na koje ne želi odgovoriti!? Kao predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Konaković kontinuirano i na neprimjeren način proziva novinare/ke na društvenim mrežama i u medijima, pri čemu politički bahato pokreće hajku protiv određenih medija hvaleći se javno kako „nema namjeru pisati demanti“ ili koristiti druga zakonska i legitima sredstva reagiranja na medijske sadržaje, iako je to normalna praksa u svim demokratskim državama.

Upravni odbor BH novinara podsjeća sve političare u BiH, naročito one koji obnašaju javne i/ili državne funkcije, kako bh.građani i cjelokupna javnost imaju pravo znati za sve političke dogovore, uključujući i ovaj sa posljednjeg sastanaka u Istočnom Sarajevu, nakon kojeg su usvojena tri zakona iz takozvane „Reformske agende“ i imenovan ministar finansija BiH.

U tom kontekstu, BH novinari pozivaju nositelje političkih funkcija u BiH, a naročito koalicione partnere „Trojke“ da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare/ke i medije! Takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja novinara/ki, koji nisu u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima, niti su kompaktibilni  „Reformskoj agendi“ na koju su se i danas pozivali Nikšić i Konaković dok su verbalno napadali novinare i novinarke na press konferenciji – saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest