Srbija: Predsjednica EFJ poziva vlasti da poštuju novinare

Incidenti nepoštovanja novinarskog rada se umnožavaju u Srbiji. Predsjednica EFJ-a Maja Sever osudila je ove napade. Ona je pozvala vlasti da poštuju ulogu i misiju štampe u demokratskom društvu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je 27. jula u Naučno-tehnološkom parku Beograd program EU Digitalna Europa, u prisustvu ministra informisanja Mihaila Jovanovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret. Novinari su bili pozvani na događaj. Međutim, novinari su bili zaključani u prostoriji iz koje nisu mogli da postavljaju pitanja i iz koje su mogli da izađu tek nakon odlaska zvaničnih predstavnika.

Ovaj incident se dogodio u pozadini sve češćih napada na novinare, posebno napada koje su inicirali ili prenijeli visokorangirani političari: kampanje uvreda ili uznemiravanja na internetu, omalovažavajući komentari, proizvoljna ograničenja pristupa konferencijama za štampu itd.

Vladan Sekulić, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), vladajuće političke stranke od 2012. godine, objavio je 10. jula video na Instagramu na kome su bili novinari i voditelji dnevnih novina N1, Nova S i Nova. Ovu praksu uznemiravanja podržao je 11. jula još jedan visoki stranački funkcioner Vladimir Đukanović.

Timu N1 25. jula nije bilo dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za novinare Vlade Srbije zbog nedostatka prostora, uprkos tome što je dan ranije dobili poziv. Timovima N1 u prošlosti je odbijena dozvola za javljanje sa javnih mjesta kao što su aerodromi, pijace na otvorenom, općinski bazeni, riječne plaže i druge lokacije.

Predsednica EFJ je 31. jula, s obzirom na umnožavanje incidenata, pozvala premijerku Brnabić da preispita svoj odnos prema srpskim novinarima. Ona je govorila i o video snimcima objavljenim na društvenim mrežama na kojima ciljaju novinari Nove, N1 i Danasa. “Moram priznati da sam se šokirala kada sam vidjela te snimke. Ne razumijem kako neko može da uradi tako nešto. To što je to urađeno poluamaterski ne znači da te prijetnje nisu opasne”, rekla je ona na TV Nova. Maja Sever je također naglasila ozbiljnu odgovornost političara i državnih službenika koji emituju ili prenose takve video snimke, pozivajući Vladu da javno osudi ove napade.

Od svog pokretanja 2015. godine, Platforma Saveta Evrope za zaštitu novinarstva zabeležila je 74 teška kršenja slobode medija u Srbiji. Riješeno je jedva 9 slučajeva (12%), a 31 upozorenje (42%) do danas ostaje neodgovoreno od strane srpskih vlasti.

Izvor: EFJ

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest