Vlast u Republici Srpskoj izglasala kriminalizaciju klevete

Banja Luka, 20.7.2023. – Sa 46 ruku za, 17 protiv i bez ijednog suzdržanog, Narodna Skupština Republike Srpske, predvođena koalicijom SNSD, Ujedinjena Srpska, SP, SPS, DNS i DEMOS izglasala je kontroverzne izmjene Krivičnog zakonika RS kojima je prihvaćena kriminalizacija klevete.

Usvojeni su i određeni amandmani koji bitno ne mijenjaju suštinu kriminalzacije slobode govora i izražavanja kroz usvajanje krivičnog djela klevete, a to je da će država, nakon podošenja krivičnih prijava za klevetu, moći da progoni svakog pojedinca na osnovu napisane riječi ili iznesenog stava. Novinarska zajednica je razočarana odlukom narodnih poslanika, ali se s ovom odlukom neće pomiriti nego će pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da ni svi poslanici iz opozicije u Narodnoj skupštini RS nisu sudjelovali u glasanju, čime su omogućili vladajućoj koaliciji sa SNSD – om na čelu da dobije nadmoćan broj glasova za kriminalizaciju klevete. Ono što predstoji je da Zakon bude potvrđen u Vijeću naroda RS, gdje postoji mogućnost korištenja prava veta u cilju zaštite nacionalnih interesa.

Kriminalizaciji klevete kroz zakonodavstvo Republike Srpke protivila se medijska zajednica, nevladin sektor, te građani i aktivisti iz cijele BiH. Međutim, vlast u RS nije odlustala, već je uz određene amandmane nakon više od 20 kriminalizovala klevetu i tako vratila Bosnu i Hercegovinu korak unazad, kada su u pitanju ljudska prava i medijske slobode. Ovom zakonu su se protivile i međunarodne institucije, sa OSCE i Vijećem Evrope na čelu. Vijeće Evrope je ponovo jutros upozorilo da je ovaj zakon usmjeren protiv slobode govora u Republici Srpskoj.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest