Zbog prijetnji novinarima BIRN-a osuđen Nefail Čehić

Nakon priznanja optuženog, Općinski sud u Sarajevu osudio je na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora Nefaila Čehića zbog prijetnji novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), objavilo je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Kako navodi Tužilaštvo, zatvorska kazna za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti se neće izvršiti ukoliko osuđeni u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Čehić se teretio da je 07. augusta 2020. godine sa svog Facebook profila uputio “ozbiljne prijetnje po život i tijelo zaposlenih u BIRN BiH” na njihovom Facebook profilu Detektor, podsjeća Tužilaštvo.

Kako navodi BIRN BiH Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina “TV Justice“ pod nazivom “Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine“.  Ova emisija, kako dodaju, govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.

 

Izvor: Media Center Online

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest