BH NOVINARI:  Poslanici Narodne skupštine RS trebaju glasati protiv medijskog mraka

Banja Luka/ Sarajevo, 17. jula 2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da odbace Vladin prijedlog o kriminalizacije klevete i time zaustave višegodišnju destrukciju medijskih sloboda u Republici Srpskoj (RS) i kršenja prava na slobodu izražavanja i informisanja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina, koji se usudi kritkovati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalcije sa SNSD-om na čelu.

Odbacivanjem prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, narodni poslanici imaju priliku pokazati građanima RS kako ne žele zloupotrebljavati najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj radi interesa samo jedne političke strake i/ili nekolicine ljudi iz najužeg rukovodstva SNSD – a predvođenih Miloradom Dodikom, te da ne namjeravaju snositi posljedice evetulane, institucionalne torture nad medijima i novinarima koju može donijeti kriminalizacija klevete.

Upravni odbor BH novinara podjeća kako je prethodna javna rasprava o Vladinom prijedlogu kriminalizacije klevete bila obmana javnosti, budući da su nadležno Ministarstvo pravde RS i najviši predstavnici NSRS samo formalno pokazali da žele čuti mišljenje zaiteresirane javnosti. Prethodnih mjeseci, građani u RS nisu saznali ko su autori rigidnog prijedloga kriminalizacije klevete, niti su dobili pravna rješenja i garancije da neće biti zloupotrebe krivičnih djela klevete za ograničavanje slobode izražavanja i informisanja, uključujući i legitimnu kritiku javne vlasti i zadiranje u privatnost nositelja različitih funkcja koje je u javnom interesu.

Upravni odbor BH novinara smatra da nije dovoljno isključiti uvredu i smanjiti zaprijećene novčane kazne u prijedlogu Zakona, da bi on odražavao garancije zaštite slobode izražavanje sadržane u Ustavu Republike Srpske i dokumentima vodećih međunarodnih organizacija OSCE –a, Vijeća Evrope i Evrpske unije. Naprotiv, Vladin prijedlog kriminalizacije klevete je u potpunosti izvan Ustava RS i međunarodne pravne prakse protiv krimanilazaciji slobode izražavanja i medija, te ozbiljno usporava put Bosne i Hercegovne u članstvo EU.

Također, potpuno je neprihvatljivo da predstavnici Vlade RS i narodne Skupštine RS, koji su sudjelovali u javnoj raspravi, obmanjuju građane RS i cijele BiH polu – informacijama kako su mnoge demokratske države kriminalizovale klevetu, pri čemu nisu znali navesti koje države Evrope imaju klevetu u krivičnim zakonima, koliko je novinara ili medija pocesuirano u poslednjih 10 godina i u kakvom medijskom kontekstu se primjenjuje kleveta kao krivično djelo.

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom poziva narodne poslanike da na sutrašnjem zasjedanju Narodne skupštine RS odbace kriminalizaciju klevete kao prijedlog Vlade RS i time pokažu da su protiv represije nad slobodom izražavanja i slobodom medija, kao i da ne podržavaju institcionalno nasilje nad temeljnim vrijednostima svakog normalnog i demokratskog društva.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest