BH novinari: Fizičko nasilje i mržnja su krivična djela i tako ih treba procesuirati!

Sarajevo, 27.6.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju fizički napad na Osmana Mehanovića iz Bratunca, snimatelja UPS Media iz Srebrenice, a od nadležnih pravosudnih organa zahtijevaju provođenje zakonskih radnji koje će rezultirati najstrožijom kaznom za napadače.

Osman Mehanović je napadnut kasno uvečer u petak 23. juna 2023. na parkingu u Bratuncu,  kojom prilikom su trojica mladića nasrnuli na ovog devetnaestogodišnjeg mladića,  pretukli ga, te uz nacionalisitčke povike pitali: “Hoćeš da te zakoljemo kako smo vas u Srebrenici klali?” Nakon što je zbrinut u lokalnoj bolnici, Mehanović je dao izjavu u Policijskoj upravi Zvornik, čiji su policajci veoma brzo utvrdili idetitet napadača i predali ih nadležnom tužiocu radi nastavka istrage.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim fizičko nasilje i širenje međunacionalne mržnje, a u ovom konkretnom slučaju je užasavajuće i to što je žrtva uzoran mladić, koji je u svom profesionalnom radu u UPS Media i rock bandu zastupao potpuno drugačije, humane i demokratske vrijednosti. Podsjećamo kako ovo nije prvi mrzilački napad na djelatnike ovog medija. Prije izvjesnog vremena na meti nacionalista bila je i Dragana Jovanović, direktorica UPS Media, protiv koje je organizovana višednevna hajka putem lokalnog portala i društvenih mreža, bez ikakvih reakcija nadležnih policijskih i pravosudnih organa.

Upravni odbor BH novinara poziva još jednom policiju, pravosudne organe i lokalne vlasti u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i drugim gradovima Birač regije da sa dužnom pažnjom istraže i sankcioniraju svaki oblik nasilja prema medijskim djelatnicima, uključujući i ovaj posljednji napad na snimatelja Osmana Mehanovića. Nekažnjivost nasilja prema novinarima/kama i medijskim ekipama ima za cilj ponavljanje nasilja sve dok se ne zaustavi rad medija u lokalnim zajednicama i u konačnici građanima onemogući pristup objektivnim, poštenim i tačnim informacijama od javnog značaja.


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Foto credit: Fokus

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest