BH novinari: Policija mora sankcionirati cyber nasilje nad nezavisnim medijima

Sarajevo/Banja Luka, 25.aprila 2023. –  Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Federalne uprave policije (FUP) da hitno poduzmu efikasne istražne radnje kako bi utvrdili ko stoji iza cyber napada na Nezavisne novine, magazin Buka i portale BNTV i Face TV. Ovi mediji su izloženi višednevnim hakerskim napadima pokrenutim sa ciljem privremenog ili trajnog onemogućavanja njihovog rada i  objavljivanja vijesti i drugih sadržaja na web stranicama.

Upravni odbor BH novinara zabrinjava činjenica da se putem kompjuterskih programa  i istovremenim atakovanjem sa desetinama i stotinama hiljada pojedinačnih opterećenja pokušavaju oboriti web stranice četiri navedena medija, kao i da neki od hakerskih napada dolaze sa IP adresa iz Bosne i Hercegovine. Indikativno je i to što je ovo cyber nasilje pokrenuto gotovo istovremeno nad medijima koji imaju brojne pratioce i raznovrsnu publiku, te kritički izvještavaju o vladajućim strukturama u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako DDoS napadi na medije nisu samo još jedan od primjera brutalnog kršenja medijskih sloboda i pokušaja ekonomskog uništavanja medija, već predstavljaju opasan dio organizovanog cyber kriminala kojem policijske strukture u oba bh. entiteta i njihove jedinice za visokotehnološki kriminal moraju stati ukraj! Efikasna istraga i sankcioniranje osoba i/ili institucija koje stoje iza cyber napada je zakonska obaveza policije, koja mora uključivati i poduzimanje drugih mjera za siguran i nesmetan rad navedenih medija i njihovih novinara.

BH novinari daju podršku kolegama iz Nezavisnih novina, magazina Buka, Face TV i BNTV, te stoje na raspolaganju za pravnu pomoć i svaku drugu vrstu podrške u prevazilaženju teškoća izazvanih cyber nasiljem.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest