SafeJournalists: Napad vatrenim oružjem na Top Channel u Albaniji, zaštitar ubijen

Mreža SafeJournalists uznemirena je tragičnim događajem na Top Channelu, jednoj od vodećih albanskih nacionalnih TV stanica i najvećih medijskih kuća. Dana 27. marta 2023., oko jedan sat ujutro, neidentificirane osobe otvorile su vatru na prostorije Top Channela u Mzezeu u blizini Tirane, što je rezultiralo tragičnom smrću 60-godišnjeg zaštitara, Pala Kola.

Državna policija uspostavila je namjenski istražni tim koji blisko surađuje s Tužilaštvom na ispitivanju okolnosti, prikupljanju dokaza te identificiranju i hapšenju odgovornih. Policijske službe aktivno tragaju za počiniteljima, postavljaju punktove i istražuju spaljeni Range Rover s ukradenim registarskim oznakama pronađen u mjestu Golem, Kavaja (oko 20 minuta od mjesta gdje se incident dogodio), zajedno s dva vatrena oružja u vozilu. Na mjestu pucnjave pronađeno je i 25 patrona za kalašnjikov te dva komada vatrenog oružja kalašnjikov.

Premijer Edi Rama i predsjednik Bajram Begaj osudili su nasilan napad na Top Channel i pozvali na odlučan odgovor agencija za provođenje zakona kako bi se počinitelji brzo priveli pravdi.

“Pozivamo na brzu akciju kako bismo istražili ovaj napad i priveli počinitelje pravdi. Potreban je koordiniran i učinkovit odgovor svih relevantnih institucija za provođenje zakona, kao i snažna solidarnost s Top Channelom i njihovom cijelom medijskom zajednicom”, izjavila je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izražava saučešće porodici Pala Kole i solidariše se s cijelom zajednicom Top Channela. Mreža SafeJournalists nastavit će pomno pratiti situaciju, zalažući se za sigurnost novinara i medijskih djelatnika te pozivajući vlasti da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se osigurala pravda i spriječili budući napadi.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 27.3.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest