BH novinari: Današnja odluka NSRS je poraz demokratije, slobodnog društva i slobodnog novinarstva!

Sarajevo/Banja Luka, 23.03.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju porazom demokratije, slobodnog društva i slobodnog novinarstva današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona kojim se predviđa kriminalizacija klevete.

Ovaj postupak treba zapamtiti kao školski primjer neodgovornog postupanja 49 narodnih poslanika koji su, glasajući „za“, svoje glasače – građane Republike Srpske, novinare, medije, organizacije civilnog društva i sve druge institucije i organizacije lišili prava na slobodu izražavanja i mišljenja, slobodnog širenja i primanja informacija.

Osim nepoštivanja interesa građana, vladajuća koalicija u NSRS je pokazala ne samo da ne poznaje međunarodne standarde zaštite slobode izražavanja i medija, već da ne poštuje prijedloge, zahtjeve i preporuke domaćih medija i novinarskih asocijacija, međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Vijeća Evrope, OSCE-a, evropskih medijskih asocijacija, ambasada i svih drugih koji su pokušali objasniti poslanicima štetnost njihovog postupka i ograničavanja prava na slobodu izražavanja.

UO BH novinara naglašava da neće pristati na bilo kakvu raspravu o nacrtu ovog zakona. Najmanje što očekujemo u narednim danima od Vlade Republike Srpske jeste povlačenje zakona iz parlamentarne procedure na prvom idućem zasjedanju. BH novinari pozivaju sve druge novinare, novinarske asocijacije, medije i aktiviste da stave na stand by ovaj proces, isključe se iz javnih kosultacija i ne daju bilo kakav legitimitet SNSD-u i njegovim političkim satelitima.

Imamo samo jedan zahtjev: povucite Nacrt zakona iz daljnje skupštinske procedure! Nikada nećemo pristati na medijski mrak i trgovinu našim pravom na slobodu izražavanja. 

Zbog gušenja slobode medija desetine portala u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su zatamnili svoje stranice. Taj mrak je još uvijek simboličan. Ukoliko kleveta bude kriminalizirana na način na koji su to zamislile vladajuće strukture u RS, medijski mrak, ali i mrak za sve slobodnomisleće građane će postati surova realnost.

Istovremeno, BH novinari najvljuju još snažniju kampanju protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj i cijeloj  Bosni i Hercegovini, kao i korištenje svih međunarodnih instrumenata za odbranu prava na slobodu izražavanja i slobodu medija.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari – Linija za pomoć novinarima

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest