BH novinari poručili poslanicima Narodne skupštine RS: Odbacite Vladin prijedlog kriminalizacije klevete i tražite mišljenje Venecijanske komisije

Sarajevo/Banja Luka, 12.3.2023. –  Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da na zasjedanju 14. marta odbace Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o re-kriminalizaciji klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostatke Vladinog prijedloga rekriminalizacije klevete: od kršenja Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, preko proceduralnih propusta i isključivanja javnosti, do generiranja straha i poticanja nasilja prema novinarima i medijima, putem neodmjerenih izjava predsjednika Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade RS. Postupak ponovne kriminalizacije klevete je naišao na nepodijeljenu osudu novinarske zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Navedene reakcije su ozbiljno uzdrmale teško stečeni kandidatski status Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, u okviru kojeg medijske slobode i sigurnost novinara visoko kotiraju i predstavljaju uslov koji država mora ispuniti.     

Upravni odbor BH novinara upozorava kako bi prihvatanje re – kriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH. Sa druge strane, prihvatanjem nerazumnog prijedloga Vlade, poslanici bi pokazali svojim glasačima u Republici Srpskoj kako podržavaju zavođenje pravne represije nad svakim građaninom koji se usudi u vlastitoj kući ili na javnom mjestu izgovoriti kritiku, nezadovoljstvo ili neslaganje sa vladajućim strukturama u tom entitetu.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva poslanike NSRS da, kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela, zatraže mišljenje Venecijanske komisije – savjetodavnog i nezavisnog tijela Vijeća Evrope, čiji su članovi ugledni stručnjaci iz oblasti vladavine prava i zaštite demokratskih vrijednosti. Njihovo mišljenje može pomoći NSRS u pronalasku najboljih rješenja za balans dvaju prava: onog na uživanje slobode medija i slobode izražavanja, primanja i širenja informacija bez cenzure i nasilja nad novinarima, sa jedne strane,  i pružanja pravnih garancija zaštite ugleda, časti i privatnosti svakog čovjeka, sa druge strane.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest