BH novinari upozoravaju: Vlada RS želi gasiti medije kako bi “pojačala” ugled i čast političara!

Sarajevo/Banja Luka, 03.03.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje jučerašnju odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Krivični zakonik tog entiteta te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će se novčane kazne za navedena krivična djela kretati u rasponu od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu. Činjenica da su vlasti RS-a odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure. 

Naglašavamo da pojedini političari iz Federacije BiH također podržavaju kriminalizaciju klevete i za očekivati je da ukoliko Republika Srpska usvoji pomenute izmjene i dopune Krivičnog zakona, isto će se desiti i u Federaciji BiH.

Novinarska zajednica u Bosni i Hercegovini, uključujući oko 700 članova Udruženja BH novinari sa područja cijele države, jedinstvena je u stavu da ovakvi procesi moraju biti zaustavljeni. U tome nam je sada neophodna podrška međunarodne zajednice, posebno OHR-a, te Delegacije EU, Vijeća Evrope i OSCE u BiH koji moraju konkretno djelovati u sprečavanju kriminalizacije klevete! Njihova dosadašnja ćutnja i oportuno ponašanje dali su vjetar u leđa Miloradu Dodiku i njegovim savjetnicima da ostvare svoje planove  o kriminalizaciji klevete i ugase  nezavisne medije u našoj državi.

Još jednom podsjećamo da je u svom izvještaju za 2022. godinu Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od temeljnih uslova na putu ka članstvo u Evropskoj uniji. Stoga pozivamo i političare iz oba bh. entiteta da podignu svoj glas i pokažu da je Bosna i Hercegovina država u kojoj su sloboda govora i medija neupitne kao sastavni dio procesa evropskih integracija.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest