Evropska federacija novinara osudila policijsko isljeđivanje novinara Nikole Morače

Sarajevo, 02.03.2023. – Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Udruženju/udruzi BH novinari u osudi policijskog isljeđivanja novinara portala SrpskaInfo Nikole Morače u Banjoj Luci.

Podsjećamo, novinaru Nikoli Morači oduzet je telefon nakon što je odbio da otkrije svoje izvore tokom ispitivanja u Policijskoj stanici Banja Luka, 24. februara 2023. godine.

Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju 18-godišnjakinje, za koje je osumnjičena jedna osoba. Tom prilikom dežurni policijski inspektori su zahtijevali od novinara da otkrije ko mu je dao podatke o osobi osumnjičenoj za silovanje, te su mu oduzeli mobilni telefon i prisilili ga da potpiše kako  „dobrovoljno“ policiji ustupa vlastiti telefon.    

Iz EFJ navode da je policija prijetila Morači, rekavši mu da će postati svjedok u predmetu krivičnog djela ako im ne da podatke koje traže.

“Ovo je eklatantan primjer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljenog i nesrazmjernog ugrožavanja njegovog prava na slobodu izražavanja i obavještavanja javnosti o slučaju silovanja osamnaestogodišnjakinje”, rekla je Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, prenosi EFJ.

Evropska federacija novinara okarakterisala je ovaj slučaj kao “šokantan napad na zaštitu izvora” informacija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest