BH novinari: Kasumović otvoreno pozvao na kršenje zakona i neplaćanje RTV takse za javne servise

Sarajevo, 10.02.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje javni poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića građanima da ne plaćaju RTV taksu za javne servise Radio-televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio-televiziju Federacije BiH (RTVFBiH).

Tokom posljednje sjednice Gradskog vijeća, održane u srijedu u Zenici, Kasumović je ustvrdio da u proteklih sedam godina, otkako je on na funkciji gradonačelnika, „nijedan pozitivan prilog nije otišao“, odnosno nije emitovan iz Zenice na spomenutim javnim servisima, te je pozvao građane Zenice da ne plaćaju RTV taksu, „kao što ne plaćaju ni Čovićevi, ni Dodikovi“. Kasumović je priznao da ni on sam ne plaća RTV taksu i rekao da su federalni i državni javni servis „SDA televizije“.

Upravni odbor BH novinara naglašava da ovakve Kasumovićeve izjave predstavljaju direktni poziv na nepoštivanje zakona, što je nespojivo sa javnom pozicijom gradonačelnika koju obnaša. Ovo nije prvi put da Kasumović poziva na neplaćanje RTV takse, kao i da etiketira novinare/ke i urednike javnih servisa čije izvještavanje mu nije po volji.

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim iznošenje neargumentovanih tvrdnji o uređivačkoj politici javnih servisa BHRT i RTVFBiH, kao i konstantne pokušaje profesionalne diskvalifikacije novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu. Podsjećamo da su politički pritisci na zeničke medije i novinare-dopisnike javnih servisa, miješanje u uređivačku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima, samo dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u ovom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016. godine.

Upravni odbor BH novinara poziva vijećnike Gradskog vijeća Zenica da se javno ograde od navedenih izjava gradonačelnika Kasumovića, usmjerenih ka ciljanom rušenju profesionalnog integriteta novinara i urednika javnih servisa, kao i dopisnika ovih medija iz Zeničko-dobojskog kantona.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest