MFRR organizacija će monitorisati kršenja medijskih sloboda u BiH

Mandat organizacije Brzi odgovor na medijske slobode (MFRR) pokriva sve zemlje članice EU i zemlje sa kandidatskim statusom

Čelnici Evropske unije su 15. decembra 2022. godine jednoglasno odobrili kandidatski status Bosni i Hercegovini za članstvo u EU. Sa ovim napretkom, organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR) sada može uključiti Bosnu i Hercegovinu u svoje aktivnosti kroz  praćenje, projekte podrške i zagovarački rad u oblasti medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

“Novinari u Bosni i Hercegovini se često pojavljuju u izvještajima vezanim za napade i prijetnje protiv njih. Reporteri/novinari, čiji je rad fokusiran na otkrivanje korupcije, prava manjina, LGBTI+, radikalizam i ratne zločine rade pod pritiskom političara i kriminalnih grupa. Političari u zemlji također su često napadali novinare, a njihov utjecaj na javne medije i regulatorna tijela je zabrinjavajući. Drago nam je što naš mandat sada pokriva Bosnu i Hercegovinu, kako bismo mogli pomoći u zaštiti novinara i jačanju medijskog pluralizma u zemlji kojoj je to istinski potrebno”, izjavili su iz MFRR-a.

Osim što će pratiti sva kršenja slobode medija koja se dešavaju u Bosni i Hercegovini i bilježiti ih na platformi Mapiranje medijskih sloboda, partneri MFRR-a sada će moći ponuditi i praktičnu podršku novinarima i medijskim radnicima u zemlji. Ovo uključuje i pravnu pomoć i praktičnu podršku kao što su medicinska zaštita, troškovi života, psihološka podrška, radna zaštita, podrška porodici i preventivne sigurnosne mjere. Novinari u BiH, koji su suočeni sa uznemiravanjem ili prijetnjama kao direktnim rezultatom svog rada, također će imati pravo da se prijave za Journalist-in-Residence program.

Više o podršci MFRR-a i monitoringu rada pročitajte ovdje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest