EFJ naglasio važnost snažnije zaštite i slobode medija i nezavisnosti urednika u EU

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema predlažući Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), te predanost zaštiti novinara i uredničke nezavisnosti unutar Evropske unije.

Međutim, naglasili su važnost snažnije zaštite i slobode medija i nezavisnosti urednika. U stavu o tom zakonu EFJ predlaže hitne izmjene za koje je ključno da ih podrže Evropski parlament i Evropsko vijeće, jer samo ojačani Zakon o slobodi medija može ispuniti data obećanja.

Ocijenili su da je potrebno usvojiti inkluzivne definicije medija i pružatelja medijskih usluga usmjerene ka budućnosti u skladu s međunarodnim standardima te zakonom poboljšati zaštitu izvora novinara i postavljanja špijunskog softvera.

Tu je potreba za uspostavljanjem jasnih pravila o transparentnosti vlasništva medija kako bi se osigurala smislena transparentnost tako važna za povjerenje u novinarstvo, zatim ojačati zaštitne mjere nezavisnosti nacionalnih regulatornih tijela te uvesti garancije za punu nezavisnost Evropskog odbora za medijske usluge od Evropske komisije.

– Danas je održivost slobodnih medija ugrožena u mnogim zemljama EU, a prijedlog Evropskog zakona o slobodi medija značajan je korak u jačanju nezavisnosti i pluralizma medija. Zalažemo se za brojne promjene. Prihvatanjem prijedloga novinarskih udruženja, EMFA može doprinijeti odbrani novinarstva kao javnog dobra – kazala je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Ocijenjeno je da samo revidirani tekst koji uvažava njihove zahtjeve može učinkovito pridonijeti odbrani novinarstva.

(Izvor: EFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest