Više od 120 novinara dočekalo Novu godinu u zatvorima u Evropi

Doček Nove godine uvijek je težak trenutak za novinarske organizacije i Evropsku federaciju novinara (EFJ) budući da je u 2022. godini u Evropi, uglavnom u Ukrajini, ubijeno 13 novinara, a 124 novinara dočekala su Novu godinu u zatvoru.

Za ovu godinu Evropska federacija novinara poželjela je da 124 kolege izađu na slobodu te da niti jedan drugi novinar ne bude ubijen ili zatvoren samo zato što je radio svoj posao u 2023. godini.

EFJ se prisjetio 13 ubijenih novinara u Ukrajini i Turskoj prošle godine i trenutno zatvorenih novinara u Turskoj (52), Bjelorusiji (33), Rusiji (19), Ukrajini (13), Azerbajdžanu (četiri) te po jednog zatvorenog u Gruziji, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stoga su pozvali nacionalne vlade da poduzmu potrebne mjere kako bi garantirale slobodu medija u Evropi i sigurnost novinara. Pravni standardi postoje, kao i dobre prakse, ali vrlo malo država ih provodi, upozorili su u novogodišnjem saopćenju.

Posebno su pozvali države članice Vijeća Evrope da bez odgode provedu Preporuku Odbora ministara 2016/4 o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara jer je usvajanje nacionalnih planova koji se odnose na tu Preporuku sada je prioritet.

Također pozvali su vlade država članica Evropske unije i medijske izdavače tih zemalja da ne sprječavaju donošenje Evropskog zakona o slobodi medija, ocjenjujući da bi bilo kriminalno blokirati usvajanje tog akta te da njegove odredbe o borbi protiv medijske koncentracije, transparentnosti vlasništva nad medijima i nezavisnosti javnih regulatora potrebno je ojačati.

U tom smislu, EFJ i njegove ukrajinske podružnice vrlo su zabrinute zbog usvajanja novog ukrajinskog Zakona o medijima. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky potpisao je zakon kojim se proširuju regulatorne ovlasti vlade nad medijima.

EFJ smatra da je usvojeni zakon i dalje u suprotnosti s evropskim standardima slobode medija jer se ne može garantirati nezavisnog državnog regulatora medija čije članove imenuju predsjednik i parlament.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je New York Timesu da će “Ukrajina pokazati svoju evropsku predanost promoviranjem slobodnih i nezavisnih medija, a ne uspostavom državne kontrole informacija”.

Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest