Hoće EU li staviti Twitter pod nadzor?

Visoki njemački dužnosnik rekao je da bi se Twitter trebao pridružiti drugim tehnološkim kompanijama u direktnom nadzoru Evropske komisije jer potezi koje kompanija pod vodstvom Elona Muska povlači predstavljaju prijetnju slobodi govora.

Sven Giegold, državni tajnik zadužen za politiku tržišne konkurencije u njemačkom ministarstvu ekonomije, ukazao je na Twitterovu iznenadnu suspenziju naloga novinara i ograničenja pristupa nekim poveznicama.

U pismu dvojici evropskih komesara, Giegold je pozvao EU da pokrene istragu, navodeći da Komisija treba djelovati kako bi spriječila ono što je nazvao Twitterovim “anti-konkurentnim ponašanjem”.

– Opći uvjeti koji se mijenjaju gotovo svakih sat vremena, nestalna opravdanja za opsežna ograničenja poveznica i blokiranje novinara prijete slobodi tržišne konkurencije i predstavljaju rizik za slobodu izražavanja, informiranja i medija – stava je  Giegold.

Musk je prošle sedmice najavio da odlazi s mjesta izvršnog direktora Twittera. Njegovo preuzimanje te društvene mreže obilježeno je haosom i kontroverzama. Promjene u politici privatnosti Twittera u decembru te suspenzija – i ponovno aktiviranje – naloga novinara izazvali su osudu novinskih organizacija, grupa za zagovaranje i dužnosnika širom Evrope.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza prethodno je izjavila da s rastućom zabrinutošću prati razvoj događaja u kompaniji. Njemački regulatori pozivaju institucije da prestanu objavljivati isključivo na platformama u privatnom vlasništvu, hvaleći alternative poput novonastale decentralizirane mreže društvenih medija Mastodon.

Prema novim propisima Komisije o digitalnim tržištima, preuzet će se nadzor nad velikim platformama kao što su Facebook i Google, ali Twitter još nije klasificiran kao dominantna digitalna platforma iako ima veliki uticaj na oblikovanje javnog mnijenja širom svijeta.

Evropska komisija također je rekla da ubrzano radi na provedbi novih propisa o digitalnim tržištima, dodajući da kada je Twitter u pitanju, moć velikih platformi nad javnim diskursom zahtijeva potrebne zaštitne mjere kako bi temeljna prava bila učinkovito zaštićena.

Izvor: Reuters/Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest