BH novinari: Porast nasilja nad novinarima zahtijeva efikasno postupanje policije i pravosuđa

Sarajevo,15.12.2022. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari pozdravlja efikasno i zajedničko djelovanje MUP-a Kantona Sarajevo i Policijske stanice Istočno Sarajevo pri hapšenju osobe koja se sumnjiči da je putem telefona prijetila Miralemu Aščiću, novinaru i uredniku Dnevnog avaza.

Prijetnje Miralemu Aščiću uslijedile su nakon niza tekstova koje je objavio u Dnevnom avazu o ubistvu dvojice policajaca iz Sarajeva, kao i izvještavanja o toku istrage i podizanju optužnice protiv dvojice osumnjičenih. Pretpostavlja se da iza prijetnji stoji brat Aleksandra Macana, jednog od osumnjičenih u ovom slučaju.

Upravni odbor BH novinara još jednom osuđuje navedene prijetnje i daje punu podršku Miralemu Aščiću, te naglašava kako očekuje da će poslije hapšenja osumnjičeni biti hitno procesuiran i kažnjen u skladu sa zakonskim propisima, te uz uvažavanje činjenice da su prijetnje upućene novinaru čija je profesionalna dužnost bila da izvještava o slučaju ubistva sarajevskih policajaca u interesu javnosti.

Porast nasilja nad novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini poprima sve ozbiljnije razmjere. Linija za pomoć novinarima (FMHL) je od početka 2022. do danas zabilježila 18 slučajeva prijetnji smrću, fizičkih napada i govora mržnje,  što je za 137 % više nego u 2021. Također, u ovoj godini se za 40% povećao broj političkih i verbalnih prijetnji medijskim profesionalcima iza kojih stoje bh.političari i javni službenici, a ni jedan  od ovih slučajeva nije istražen niti je počinilac kažnjen!

U tom kontekstu, UO BH novinara ponovo zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegove da u što skorijem roku predloži izmjene krivičnog zakonodavstva koje će osigurati efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara i novinarki u BiH, na šta su ih obavezali Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Podsjećamo, pred kraj mandata zastupnici oba doma bh. Parlamenta su zatražili od Vijeća ministara BiH da u roku od 60 dana predloži izmjene i u krivično zakonodavstvo nominalno „uvede“  medijske djelatnike kao profesiju koja treba biti pravno zaštićena, a svaki napad istražen po službenoj dužnosti i procesuiran po hitnom postupku. Slične zahtjeve od bh. vlasti su tražili i dužnosnici EU u svom posjednjem izvještaju o napretku države u procesu EU integracija.

 

 Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest