BH novinari: MUP RS-a mora hitno istražiti napad na ekipu BN televizije

Sarajevo/Banja Luka, 06.12.2022. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad na ekipu BN televizije u Banja Luci i zahtijevaju od MUP-a Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

Prilikom snimanja ankete u centru grada, ekipi BN televizije prišao je nepoznati muškarac i uz psovke i provokacije počeo da ih vrijeđa, govoreći im da „primaju američke pare“. Snimatelj BN-a je cijeli incident zabilježio kamerom, a snimak je uz prijavu napada predat policiji. Slučaj je prijavljen i Liniji za pomoć novinarima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u Republici Srpskoj, među kojima prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na „rušenju“ RS-a.

Ovakve izjave političara kreiraju izrazito neprijateljski ambijent prema novinarima i medijima u javnosti, a mnogi građani, povodeći se za javno izrečenim stavovima političara, smatraju da mogu nekažnjeno napadati novinare/ke i ugrožavati njihovu sigurnost dok rade na terenu.

Još jednom ističemo da su verbalni i fizički napadi na novinare neprihvatljivi i da nadležne institucije, prvenstveno policija i tužilaštva, moraju efikasno raditi na sankcionisanju počinilaca u skladu sa zakonom. Ne smijemo dozvoliti da „obračunavanje“ sa novinarima na ulici postane praksa, kao ni da političari otvoreno stavljaju mete na pojedine novinare i medije čija  im urednička politika ne odgovara.

Upravni odbor Udruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest