BH novinari: Dodik priprema teren za ukidanje slobode izražavanja u RS

Sarajevo/Banja Luka, 24.11.2022. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari upućuje javni protest predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i najoštrije osuđuje njegove verbalne napade na javni servis BHRT i BN televiziju.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Dodik je BN televiziju nazvao „neprijateljskom televizijom“, a novinare i ostale uposlenike ovog medija optužio je da su „strani špijuni“ koje plaćaju američki i britanski ambasador. Dodik se u utorak oglasio i na Twitteru i napao javni servis BHRT nazivajući ga “servisom muslimana”, te zaključio da „kao takav ne treba da postoji“.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je ovo samo jedan u nizu verbalnih ataka Milorada Dodika na medijske kuće i novinare posljednjih godina. Tokom obavljanja visokih političkih funkcija u državi, Milorad Dodik je postao neslavan lider bahatog i  primitivnog komuniciranja sa medijskim profesionalcima, zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući i lažno optužujući novinare i medije čija mu urednička politika ne odgovara.

Targetiranje medija i novinara kao „neprijatelja“ i „špijuna“, te kreiranje podjela medija prema nacionalnoj i vjerskoj osnovi, posebno je opasno u vrijeme kada novoizabrani predsjednik Republike Srpske najavljuje da će do kraja godine u tom entitetu biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti od klevete kojima će kleveta postati krivično djelo, kao i da će biti proširena krivična djela protiv ustavnog poretka RS-a. Nije slučajnost to što Dodikovi najnoviji verbalni napadi na medije koincidiraju sa najavljenim izmjenama krivičnog i drugih zakona u Republici Srpskoj. Predsjednik ovog bh. entiteta, očito,  priprema pravne istrumente  koji  će mu omogućiti buduće obračune sa „neprijateljskim“ medijima, novinarima i svim drugim slobodnomislećim građanima, što uključuje i mogućnost da neki od novinara i građana završe u zatvoru.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitnu reakciju OHR-a, Misije OSCE,  Ureda Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije u BiH povodom najavljenih izmjena zakona u Republici Srpskoj. Još jednom upozoravamo  – ukoliko najavljene izmjene budu usvojene u postojećem političkom ambijentu, to će nedvojbeno značiti ozbiljan i težak udar na slobodu govora za medije, novinare i građane ne samo u Republici Srpskoj već u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest