SafeJournalists: Stravične prijetnje novinarki Jeleni Obućini u Srbiji

Jeleni Obućini, novinarki Nove S, danas je u direktnim porukama na Twitteru zaprijećeno nabijanjem na kolac i spaljivanjem, a sve to prikazano u seksualizovanom kontekstu. Zastrašujuća formulacija sastavljena je od pedantno prikazanih prijetnji smrću i seksualnog nasilja. Slučaj je prijavljen tužilaštvu.

Ove prijetnje uslijedile su nakon što je tabloid “Alo” na svom sajtu objavio (a Informer prenio) da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra prijetila Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”. Ovaj tabloid je zlonamjerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić „pokopati” ako se ne „opameti” po pitanju Kosova i sankcija Rusiji.

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da i ovog puta užasne prijetnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavjere. ,,Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primjer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinit ćemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo”, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje prijetnje novinarki. Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mjere kako bi osobe koje su prijetile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih prijetnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 1. decembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest