E-novinar: Komunikacijska strategija VSTV-a BiH – Efikasniji rad pravosuđa ili mrtvo slovo na papiru?

Netransparentnost je jedna od glavnih zamjerki novinara/ki i urednika medija, ali i cjelokupne javnosti u BiH na rad pravosudnih institucija. Do informacija o radu tužilaštava i sudova se teško dolazi, do detalja o pojedinačnim slučajevima još teže. Novinari se nerijetko žale da zbog „zatvorenosti“ pravosudnih institucija nisu u mogućnosti profesionalno obavljati svoj posao. Umjesto uglavnom šturih odgovora na upite koje dobijaju iz tužilaštava i sudova, moraju pribjegavati različitim nezvaničnim izvorima kako bi dobili relevantne informacije.

Ovakav pristup mnogih predstavnika pravosuđa – čast izuzecima – samo budi dodatne sumnje u efikasnost rada pravosudnih institucija: znači li netransparentnost da se nešto pokušava zataškati i sakriti od javnosti, ili se zaista ponekad „u interesu istrage ne može davati više informacija“, što je argument koji često čujemo? Ako je pravosuđe netransparentno, onda je sigurno i korumpirano, neodgovorno i neprofesionalno u radu?

Navedenu percepciju koja preovladava u javnosti, ali i unutar medijske zajednice, usvajanjem nove Komunikacijske strategije pokušava promijeniti Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH. U ovom broju biltena E-novinar razmatrali smo najvažnije aspekte tog dokumenta i načine na koji bi primjena Strategije mogla poboljšati rad pravosuđa i ujedno „popraviti“ narušeno povjerenje javnosti, prvenstveno u tužilaštva i sudove.

O tome koje su prednosti i mane nove Komunikacijske strategije koju je usvojilo VSTV BiH te može li njena primjena doprinijeti istinski nepristrasnom, profesionalnom i efikasnom pravosuđu, ili je ovo samo još jedan dokument koji će ostati „mrtvo slovo na papiru“, za 79. izdanje biltena E-novinar pišu dopredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan, Zinaida Đelilović, novinarka online magazina Žurnal, Emina Dizdarević, novinarka BIRN-a BiH, Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Marjana Popović, šefica Kabineta Predsjedništva VSTV-a BiH.

Bilten E-novinar možete čitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest