BH novinari: Hitno sankcionisati Zorana Čegara zbog brutalnih prijetnji novinarima CIN-a!

Čegar verbalno napao novinarku ispred Općinskog suda u Dubrovniku  FOTO: CIN 

Sarajevo, 27.10.2021. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari zahtijeva od Federalne uprave policije i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a, zbog brutalnih prijetnji novinarima Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva!

Radeći na priči o načinu na koji je stekao višemilionsku imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, novinari CIN-a kontaktirali su Čegara kako bi dobili potrebne informacije. U telefonskom razgovoru zamolili su Čegara za intervju, ali je on to odbio, uz prijetnje i psovke. Razgovor sa novinarima Čegar je završio riječima: “Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ne bih došao tamo odakle me zovete“, a novinarku je psujući nazvao „četnikušom“.

Sličan napad na novinare CIN-a se ponovio jučer ispred Općinskog suda u Dubrovniku, gdje je Zoranu Čegaru počelo suđenje za krivično djelo prevare. Nakon što je novinarka CIN-a zatražila od Čegara komentar, on je burno reagovao i zaprijetio: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“.

Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti!

Činjenica da visokopozicionirani policajac na javnoj funkciji verbalno napada novinare CIN-a i izravno prijeti fizičkim nasiljem, ima dodatnu težinu i zahtijeva hitno reagiranje federalnih policijskih struktura! U najmanju ruku, navedeni postupci prema našim kolegama zaslužuju trenutnu suspenziju Zorana Čegara sa funkcije koju obnaša.

Ako FUP i federalni ministar Čampara već nisu našli za shodno da reagiraju zbog činjenice da je optužnica protiv Čegara zbog krivičnog djela prevare podignuta još 2019. godine u Hrvatskoj, pravdajući se kako za to „nisu znali“ jer ih „Čegar o tome nije obavijestio“ (?!), onda bi valjda brutalne prijetnje i nasilničko ponašanje prema novinarima trebale biti dovoljan razlog da se takva osoba razriješi službene dužnosti, a potom i sankcioniše u skladu sa zakonom.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima prijavit će ovaj slučaj Federalnoj upravi policije, kao i drugim nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, te insistirati na sankcionisanju policajca Čegara i njegovom procesuiranju zbog napada i ugrožavanja sigurnosti novinara.

Upravni odbor Udruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest