Parlamentarci i novinari iz regiona za promjenu medijskog zakonodavstva

SARAJEVO, 21.10.2022.- Predstavnici parlamenata i novinarskih udruženja iz četiri države zapadnog Balkana, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije danas su na susretu u Parlamentarnoj skupštini BiH ustanovili da je neophodno da dođe do unapređenja medijskog zakonodavstva u zemljama regiona.

Tema susreta je Deklaracija iz Skoplja, važnost dijaloga između parlamenata i novinarskih udruženja i organizacija, kao i unapređenju medijske legislative. Naime, u novembru 2021. godine predstavnici parlamenata u regionu i novinarskih udruženja i sindikata iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije potpisali su Deklaraciju o unapređenju dijaloga o slobodi medija na Zapadnom Balkanu. Cilj tog dokumenta je njihov zajednički rad kako bi se unaprijedili uslovi rada medija i novinara/ki, poboljšala bezbjednost i jačala sloboda medija.

– U BiH je usvojena inicijativa gdje je zahtijevano od Vijeća ministara BiH da uputi u proceduru izmjene Krivičnog zakona u pogledu sankcionisanja napada na novinare. Trenutno očekujemo da će Vijeće ministara navedeni zakon uputiti u parlamentarnu proceduru – rekao je Lazar Prodanović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava, koja je organizirala susret sa Udruženjem BH novinari.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković naglasio je da novinari u BiH rade pod velikim političkim, ekonomskim i sigurnosnim pritiskom.

– U temelju sigurnosnih pritisaka najčešće je mržnja kao najniži oblik ljudskog osjećanja. Ono što me raduje je podrška dijela parlamentaraca koji podržavaju konačno ideju da se u BiH donese zakon kojim će napad na novinare biti tretiran kao krivično djelo – kazao je Divković.

Predsjednik Udruženja Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić podsjetio je da je današnji susret nastavak dijaloga koji su prošle godine započeli parlamentarci i predstavnici novinarskih udruženja u Skoplju, gdje je potpisana Deklaracija o unapređenju dijaloga između parlamenata i novinarskih udruženja na zapadnom Balkanu.

Time su se parlamentarci i novinari obavezali će zajedno raditi na poboljašnju medijske legislative da bi se doprinijelo medijskim slobodama i sigurnosti novinara u skladu sa EU integracijskim procesima.

– To bi trebalo da dovede do veće slobode izražavanja u našim zemljama. U ovom trenutku je primarno i veća bezbjednost novinara u svim zemljama zapadnog Balkana. Nažalost, u mnogim slučajevima su generatori mržnje prema novinarima političari. Mi to u Srbiji ističemo kao veliki problem jer nakon toga u javnosti se te stvari primaju zdravo za gotovo i bilježimo porast broja napada i pritisaka na novinare koje rade profesionalno svoj posao – kazao je Bodrožić.

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković konstatovao je da je u Crnoj Gori već ostvaren jedan rezultat, a to je da je promijenjen Krivični zakon kojim su povećane kazne za napade na novinare.

– Napadi na novinari su problem u svim državama regiona. U Sindikatu medija Crne Gore borit ćemo se kroz izmjenu medijskih zakona za poboljšanja položaja novinara i medijskih radnika – rekao je Kračković.

Predstavnik Udruženja novinara Makedonije Milan Spirovski zaključio je da su BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija pokazale proaktivan pristup za promjenu medijske regulative i to godinu dana nakon potpisivanja Deklaracije u Skoplju.

– Drago mi je da se na ovaj način na jednom regionalnom nivou sastajemo i nudimo konstruktivna rješenja kako bi poboljšali sav proces implementacije zakonodavstva – poručio je Spirovski.

Poslanica i članica odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije Tatjana Manojlović istakla je da nema slobodnog društva bez slobodnih medija.

– Svijest o značaju sfere informisanja i medija nas je dovela na ovaj susret. Znajući sve to svi smo svjesni koji značaj mediji imaju i zato ga sa pravom mnogi smatraju još jednim važnim stubom vlasti. Nažalost, često taj značaj medija biva zlouptrijebljen te smo i o tome razgovarali na današnjem susretu – kazala je Manojlović.

Rukovodilac u Sektoru za odnose za javnost u Sobranju Sjeverne Makedonije Aleksandra Micoska Mitevska navodi da današnji susret u Sarajevu doprinosi da se nivo transparentnosti prema novinarima i prema građanima poboljšava.

– Smatram da je postignut značajan napredak smjeru tranparentnosti između medija, građana i skupštine odnosno između zaštite novinara i medijskih radnika – dodala je Micoska Mitevska.

Izvor: Agencija FENA/Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest