BH novinari: Predsjednik NiP-a Konaković targetira novinare i medije na društvenim mrežama!

Sarajevo, 10.10.2022. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari najoštrije osuđuje političke pritiske predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića na novinare i urednike portala Klix.ba i Istraga.ba, te zahtijeva od Konakovića da prestane sa javnim „prozivanjem“ na društvenim mrežama novinara čije izvještavanje ne korespondira sa njegovim ličnim i političkim stavovima i ubjeđenjima.

U posljednja dva dana, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković objavio je nekoliko statusa na društvenim mrežama u kojima novinare naziva “režimskim”, navodi da “bljuju vatru”, da lažu, da su pokrenuli “hajku” na njega i slično, a sve povodom tekstova koje su Klix.ba i Istraga.ba objavili o izmjenama Izbornog zakona BiH, izbornim rezultatima i planovima političkih stranaka za postizborne koalicije.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo targetiranje medija i novinara od  strane predsjednika jedne političke partije nedopustivo i predstavlja otvoreni politički pritisak i pokušaj ućutkivanja kritičkog i analitičkog izvještavanja medija o odlukama koje se donose u pojedinim političkim partijama. Konaković, kako sam ističe, više od 25 godina „živi javni život“. Neko sa takvim dugogodišnjim iskustvom na javnoj i političkoj sceni morao bi znati da je zadaća novinara da kritikuju, propituju i analiziraju postupke javnih osoba, pogotovo političara. Takva vrsta angažmana je sastavni i veoma važan dio novinarske profesije, a ne samo puko prenošenje informacija i izjava političara bez ikakvog kritičkog i analitičkog uklona.

Konakovićevo je pravo da mu se pojedine medijske objave o njemu ili njegovoj stranci ne dopadaju ili da ih smatra neistinitim, neopravdanim i slično. Međutim, u takvim slučajevima Konaković i svi drugi političari trebaju koristiti demanti i tražiti ispravku krivih navoda u medijima, a u krajnjoj instanci imaju na raspolaganju i Zakon o zaštiti od klevete, a ne (zlo)upotrebljavati svoju poziciju moći kako bi javno etiketirali novinare i medije, proglašavali ih „režimskim“ i slično.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da ovo nije prvi put da predsjednik Naroda i pravde etiketira novinare/ke na ovaj način, zbog čega smo u više navrata morali javno reagirati.

U posljednje tri godine, politički pritisci na novinare/ke u BiH putem društvenih mreža su sve češći, otvoreniji i agresivniji. Pozivamo sve političare da ne koriste ovakav način „obračuna“ i komunikacije sa medijima, jer na taj način samo dodatno podstiču govor mržnje u komentarima svojih simpatizera na društvenim mrežama.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest