Počinje Novinarska akademija 2022

Sarajevo, 4. oktobar 2022.Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, suočavanja sa prošlošću i zaštita digniteta žrtava tema je Novinarske akademije 2022 u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari, koja će početi sutra na Vlašiću.

Učesnici i učesnice ovogodišnje Novinarske akademije će do 9. oktobra kroz brojne radionice i predavanja medijskih profesionalaca, eksperata iz akademske zajednice i predstavnika nevladinih organizacija, između ostalog, učiti i diskutovati o tome kako mediji mogu doprinijeti poštivanju ljudskih prava, interesa i potreba svih društvenih grupa u društvu koncipiranom na ekskluzivnosti prava većine, te kako novinari mogu dekonstruisati politički, nacionalni, vjerski, diskriminatorski i reducirani pristup pedstavljanju ljudskih prava kroz medijske sadržaje. Također, polaznici/e će imati priliku da razgovaraju o standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava, kao i o suočavanju sa prošlošću i tranzicijskoj pravdi u BiH.

Akademija  će okupiti 25 studenata sa odsjeka žurnalistike univerziteta u BiH, kao i mladih novinara i novinarki iz bh. medijskih kuća. Pored predavanja, polaznici će kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirati medijske sadržaje i diskutovati sa posebnim fokusom na političke manipulacije i pritiske u službi širenja nacionalne netrpeljivosti u medijima, a bit će prikazan i film Apostoli dobra, produciran u okviru projekta „Živjeti zajedno“ koji su realizirali BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Predavači na novinarskoj akademiji su predstavnici akademske zajednice, eminentni medijski profesionalci, predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu i online medije u BiH, te aktivisti civilnog društva.

Edukativni kamp, koji BH novinari organizuju od 2013. godine, održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest