SJ: Sankcionisati odgovorne za prijetnje novinaru u Srbiji

Foto: Ilustracija

U toku noći ili ranog jutra 19. na 20. septembar, nepoznati napadač (ili napadači) ostavio je dva pogrebna vijenca na ulaz u porodično imanje novinara i saradnika portala Pančevo Si Ti, Slobodana Dukića, u Šumarku, opština Kovin. Redakcija portala obavijestila je nadležne – Policijsku upravu u Pančevu i Osnovno i Više tužilaštvo u Smederevu.

Slobodan Dukić navodi da je policija jučer došla u njegovu kuću i uzela izjavu, te da su ga sinoć ponovo zvali da uzmu istu izjavu i da potpiše službenu zabilješku. Dukić ističe da je policiji rekao ko je osoba koju sumnjiči da je ostavila vijence ispred njegove kapije, te da je od iste osobe telefonom dobijao prijetnje prethodnih dana. Za mrežu SafeJournalists Dukić je istakao da prijetnje dovodi u vezu s posljednjim tekstom u kojem je pisao da pomoćnik predsjednice Opštine Kovin, Dušan Maksimović, posjeduje lažnu diplomu o stečenom visokom obrazovanju na novosadskoj Visokoj poslovnoj školi.

“Poručujem im da me ovo neće zaustaviti i da ću u narednom periodu objavljivati ko sve u javnim preduzećima ima lažne diplome”, zaključuje Dukić.

,,Novinari portala Pančevo Si Ti već godinama su izloženi napadima, pritiscima, uvredama i brutalnoj difamaciji od strane funkcionera vlasti i režimskih medija, a i posljednji slučaj kolege Dukića jasno govori kakva opasna i bezobzirna ekipa sprovodi kampanju protiv nezavisnih novinara sa juga Banata”, poručuje Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje zastrašivanje novinara i smatra zabrinjavajućim to što se neko osjećao slobodnim da upadne u lični prostor novinara i tu ostavi vijence koji prave aluziju na smrt. Mreža SafeJournalists pozdravlja brzu reakciju policije, te poziva da se što prije otkrije i adekvatno sankcioniše počinilac (ili počinioci).

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 21. septembar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest