Google će prikazivati oglase koji educiraju korisnike o lažnim vijestima

Google planira početi prikazivati oglase kojima je cilj obrazovati ljude o tehnikama dezinformacija, piše BBC. Oglasi bi se trebali početi prikazivati u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj i to na YouTubeu, Twitteru, TikToku i Facebooku sa ciljem borbe protiv lažnih vijesti o ukrajinskim izbjeglicama.

Nakon eksperimenta koji su istraživači proveli na Univerzitetu Cambridge, zaključeno je da postoji poboljšanje kada je riječ o sposobnosti ljudi da prepoznaju manipulativni sadržaj.

U eksperimentu su reklame prikazane za 5,4 miliona ljudi, od kojih je 22.000 naknadno ispitano. Istraživači su otkrili da je kod ispitanika koji su pogledali videa poboljšana sposobnost da uoče tehnike dezinformisanja, kao i sposobnost razlikovanja pouzdanog od nepouzdanog sadržaja. Uočena je i poboljšana mogućnost odlučivanja da li će dijeliti sadržaj ili ne.

Istraživanje je urađeno u saradnji sa Googleom, koji je vlasnik YouTubea, odakle su naveli da su ova otkrića pokazala kako društveni mediji mogu aktivno spriječiti širenje dezinformacija, i objavljeno je na Science Advances, američkom časopisu za unapređenje nauke.

Jon Roozenbeek, profesor sa Univerziteta u Cambridgeu, navodi da je cilj ljude naučiti vještinama koje će im pomoći da identifikuju falsifikovani ili manipulativni sadržaj, te su napravili seriju videa od 90 sekundi koji pokazuju trikove koje koriste teoretičari zavjera i kreatori lažnih vijesti.

“Očigledno je da ne možete predvidjeti svaki primjer dezinformacija koje će postati viralne, ali ono što možete da uradite jeste da pronađete uobičajene obrasce”, kazao je Roozenbeek.

Naučnici su prvo testirali videa sa građanima u laboratoriji, prije nego što su ih pokazali milionima korisnika na YouTubeu kao dio šire terenske studije. Učesnicima studije je pokazan naslov sa molbom da ga pročitaju. Rečeno im je da naslov sadrži manipulaciju i od njih je zatraženo da identifikuju kakva se tehnika koristila. Osim toga, postojala je i posebna grupa kojoj nije pušten nijedan video, ali su im prikazani naslov i određena pitanja.

“Grupa koja je pogledala videa bila je tačnija za oko pet posto češće od one koja nije. To je vrlo značajno”, istakao je Roozenbeek.

Univerzitet Cambridge saopštio je da je ovo prva terenska studija o “teoriji unošenja” na platformi društvenih mreža. Profesor Sander van der Linden, koji je koautor studije, kazao je da su rezultati istraživanja dovoljni da se koncept ovakvog načina “unošenja” unaprijedi i proširi, kako bi potencijalno dosegao stotine miliona korisnika društvenih mreža.

Izvor: BBCNewScientist

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest