BH novinari: Javni apel medijima u BiH da prijave svaku vrstu pritiska

Sarajevo, 9.8.2022. – Udruženje/udruga BH Novinari apelovalo je na medijske radnike u Bosni i Hercegovini da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja/udruge BH Novinari, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.

Udruženje je uputilo ovaj apel potaknuto pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda, obilježenih pritiscima na novinare u Bosni i Hercegovini.

“Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku. Jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu. Navedenom svjedočimo već danas, još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborne kampanje u septembru. Vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, tretiraju ih kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propagande, a ne profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti”, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH Novinari.

Upravni odbor BH novinara napominje da svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava političara, ostrašćenih i tzv. analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa sa društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralističkog pristupa. Ovakvi postupci urednika ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama.

Udruženje/udruga BH Novinari apeluje na medije da u interesu demokratskog razvoja ovog društva, novinarske etike i standarda struke, u ovo osjetljivo vrijeme biraju sagovornike kojima dodjeljuju ekspertski ili informativni prostor, da objektivno, privrženo miru, demokratiji i vladavini prava obavljaju svoj posao, uz potreban kritički pristup i jednaku distancu prema svim sagovornicima.

“Ohrabrujemo vas da ostanete moćna snaga društvenog korektiva, te da računate na strukovno savezništvo i profesionalnu podršku”, stoji u apelu Upravnog odbora BH novinara.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima imaju mrežu 22 advokata iz svih dijelova države. Putem BH novinara, medijski radnici se mogu obratiti mreži advokata već danas i koristiti njihovu besplatnu pravnu i stručnu pomoć u slučaju napada, prijetnji ili pokušaja političkih i nacionalnih lidera na prisilu na rad u njihovom interesu a ne u interesu javnosti i građana.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest