SJ: Novinar u Srbiji dobio prijetnje smrću putem telefona

Urednik časopisa „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević dobio je prijetnje smrću putem telefonskog poziva u noći između 12. i 13. jula. Prijetnje su uslijedile nakon objavljivanja julskog broja časopisa u ponedjeljak.

“Dragojlo, ti si? Jel’ to onaj pokojni, što je umro prije godinu. A nije, nije, tek će umrijeti”, poručio mu je muški glas, upozoravajući ga da će tek vidjeti ko je. Na Blagojevićevo insistiranje da se predstavi, muškarac je rekao da se zove Stanko Vasić, što je, prema ocjeni novinara, vjerovatno lažno ime.

On pretpostavlja da prijetnje imaju veze sa tekstom pod nazivom “Raspodjela sirovine iz državnih šuma pod velom tajne”, koji je objavljen u posljednjem broju časopisa „Drvothenika“ u ponedjeljak, 11. jula. U pomenutom tekstu Blagojević piše kako “šumarski moćnici drvo preprodaju po duplo većim cijenama, a država sve to dugo toleriše ili podstiče”, kao i da raste izvoz drvnih sortimenata, a “domaći drvoprerađivači imaju velikih problema u snabdijevanju sirovinom, otpuštaju radnike, uvoze sirovinu i imaju daleko veće troškove proizvodnje, a sve se to odražava na tržište i džep krajnjeg kupca”.

“To je ozbiljna prijetnja koje se ne izriče tako lako, posebno zbog toga što sam siguran da je zbog teksta koji sam napisao. Naravno da se osjećam ugroženim, zbog čega sam morao i da se sklonim. Dobio sam puno poziva od ljudi iz drvne industrije koji su mi pružili podršku zbog napisanog teksta i prijetnje koju sam dobio”, rekao je Dragojlo Blagojević za SafeJournalists mrežu i dodao da je prijetnje prijavio policiji.

Ovo nije prvi put da Blagojević dobija prijetnje. Na isti način, u januaru 2020. godine, prema njegovim riječima, prijetio mu je generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijašume“ Igor Braunović. Braunović je kasnije rekao da nije on uputio prijetnje. Taj proces još uvijek traje.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje upućene Blagojeviću i poziva policiju i tužilaštvo da brzo reaguju, pronađu i sankcionišu osobu koja je prijetila novinaru. Također zahtijevamo od nadležnih da razriješe prethodne prijetnje. Smatramo da taj proces predugo traje.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14. juli 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest