Raspisan Konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”

U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Potočari održana je press konferencija Udruženja “Biti novinar”, koje treću godinu zaredom organizuje dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Prije zvaničnog dijela i obraćanja, prethodilo je  polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica –Potočari.

Incijatori i članovi Organizacionog odbora Emina Hodžić, Dino Durmić i Adem Mehmedović, nakon analize  rada u prethodne dvije godine, zvanično su i objavili Konkurs za dodjelu nagrade o temi „Srebrenica – evropska odgovornost i historija“, te objasnili pravila i uvjete za prijavu.

Nagrada će biti dodijeljena u pet kategorija, a o dobitnicima će odlučivati četveročlani žiri u sastavu Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

”Bitno je da je tema posvećena majkama koje odlaze s ovog svijeta, a još nisu pronašle kosti svoje djece. Ne možemo, a da se ne sjetimo majke Hajre Ćatić, koja je dala veliki doprinos u borbi za istinu i pravdu i očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici”, rekla je, između ostalog, Emina Hodžić, koja je sa kolegom Dinom Durmićem inicijator dodjele ove nagrade.

Nagrade će biti dodijeljene 10. jula u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, sa početkom u 18:30 sati.

“Velika odgovornost i obaveza svih nas je podsjećati i izvještavati o onome što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Jako je bitno njegovati kulturu sjećanja i jasno reći da je u Srebrenici počinjen genocid”, kazao je Durmić.

Nakon press konferencije održano je predavanje za studente Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, a  moderator je bila uvažena ratna novinarka Admira Bakić, v.d. direktorice Radio televizije Tuzlanskog kantona, koja je dio profesionalne karijere posvetila izvještavanju o genocidu i događajima u i oko Srebrenice.

Konkurs je dostupan na linku: https://bitinovinar.ba/konkurs/

Udruženje “Biti novinar” je nezavisna, nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja radi na očuvanju i podsticanju profesionalnog, nepristrasnog, etičnog i objektivnog novinarskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest