Novinarska akademija BH novinara: Kako mediji mogu doprinijeti jačanju mira

(Photo credit: Enes Pašić, student politologije iz Sarajeva)

Boračko jezero, 6.6.2022. – Na Boračkom jezeru kod Konjica održava se ljetni kamp za mlade novinare/ke i studente/ice iz BiH o temi uloge medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, suočavanju sa prošlošću i zaštiti digniteta žrtava. Kamp je organizovalo Udruženje BH novinari u okviru svoje Novinarske akademije, a u fokusu ovogodišnjeg ljetnog kampa su jačanje mira, tolerancije i stabilnosti u postratnim društvima, poštivanje žrtava i njihovog dostojanstva, standardi diversity reportinga, tranzicijska pravda i njeni elementi koji se primjenjuju u BiH, kodeksi novinarske etike i suočavanje sa prošlošću…

U uvodnom obraćanju polaznicima Akademije, Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, govorila je o tome na koji način mediji mogu doprinijeti poštivanju ljudskih prava te kako novinari mogu dekonstruisati politički, nacionalni, vjerski, diskriminatorski i reducirani pristup predstavljanju ljudskih prava kroz medijske sadržaje, a sve to kroz primjere iz prakse.

Drugi dan Akademije za novinare na Boračkom jezeru počeo je predavanjem o regulatornim pravilima za elektronske medije. Elma Džaferović i Amela Smajlović iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH upoznale su učesnike sa Kodeksom, novinarskom etikom i izvještavanjem elektronskih medija, a učesnici su kroz praktične primjere imali priliku vidjeti i kako izgleda proces prijave RAK-u. Cilj je bio skrenuti pažnju mladim novinarima na pošteno, ujednačeno i sveobuhvatno izvještavanje u skladu sa odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama.

O samoregulaciji i izvještavanju printanih i online medija govorila je Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu i online medije BiH, a novinarka BIRN-a BiH Emina Dizdarević održala je predavanje o temi “Postupak dokumentovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijima”. Na predavanju je bilo riječi o tome na koji način raditi novinarsko istraživanje, te kako doći do činjenica i relevantnih izvora kada su u pitanju teme ratnih zločina.

Prof. dr. Zlatiborka Popov Momčinović sa Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo mladim novinarima govorila je tome koliko „negativni mir“ može utjecati na medije i objektivno novinarstvo. Prema njenim riječima, jedan od problema u razvoju održivog i pravednog mira je nedostatak razvoja kritičkog mišljenja, čemu novinarstvo treba pridonijeti putem profesionalnog izvještavanja o ratnim dešavanjima.

 

Pored predavanja i diskusija sa iskusnim predavačima – profesorima fakulteta novinarstva i prava, novinarima sa dugogodišnjim iskustvom, mirovnim aktivistima i braniteljima ljudskih prava, tokom sedmodnevne obuke polaznici Novinarske akademije će imati priliku pogledati i dva dokumentarna filma: “Djeca rata za djecu mira” u produkciji Al Jazeera Balkans i “Apostoli dobra“, čiji su autori i producenti BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Novinarska akademija BH novinara se održava u kotinuitetu od 2013. godine, kroz organizovanje četiri edukativna kampa tokom ljeta i zime. Do sada je ovaj vid praktične obuke prošlo najmanje 850 studenata i studentica i medijskih profesionalaca.

Održavanje Novinarske akademije ove godine je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest