BH novinari: Policija mora istražiti i sankcionirati prijetnje Srđanu Puhalu

Sarajevo/Banja Luka, 11. maja 2022. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Srđanu Puhalu, blogeru i aktivisti iz Banje Luke, te pozivaju policijske organe Federacije BiH i Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i sankcioniraju osobe koje stoje iza prijetnji.

Huškanje, pozivanje na nasilje i „prebijanje“, uvredljiv i diskriminatorni jezik, klevetničke izjave, traženje zabrana dolaska u Sarajevo, itd., dio su orkestrirane hajke na Srđana Puhala, koja je uslijedila nakon što je objavio autorski komentar na portalu Analiziraj.ba o temi medijskih natpisa i izjava zvaničnika o broju djece ubijene u opkoljenom Sarajevu. Puhalo je pozvao nevladine organizacije, državne i međunarodne organizacije, medije i pojedince da istraže i objave tačan broj djece – žrtava opsade Sarajeva, naglašavajući da je neprihvatljivo manipuliranje brojem žrtvama u političke svrhe.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja, te naglašava kako prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti ne smiju biti motiv niti odgovor na neslaganje sa stavovima autora  i njegovim pokušajem otvaranja javne debate o bolnim temama broja žrtava opkoljenog Sarajeva. Srđan Puhalo je javnosti poznat kao autor koji na brutalan  način problematizira  pitanje ratne prošlosti, želeći u javni komunikacijski prostor unijeti poštivanje svake ubijene osobe i osudu zločina, ali i upirući prstom u sve one koji ratne žrtve koriste za političke manipulacije ili nacionalističke narative.

UO BH novinara smatra posebno neprihvatljivim huškačko djelovanje pojedinih  sarajevskih medija koji direktnim prenošenjem mrzilačkih komentara i drugih postova sa društvenih mreža o kolegi Puhalu ne doprinose dekonstrukciji govora mržnje i nasilja  nad pojedincem kao krivičnog djela, već stvaraju platformu za umnožavanje nasilja i kreiranje međunacionalnog jaza između autora i porodica žrtava.

BH novinari još jednom pozivaju medije da se vrate kodeksu novinarske etike i profesionalnim principima istinitog, sveobuhvatnog i objektivnog izvještavanja o temama ratne prošlosti, a policijske i pravosudne organe BiH da istraže ovaj slučaj i kazne širitelje mržnje i sve koji ugrožavaju lična i profesionalna prava Srđana Puhala.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest