NAJAVA: Regionalna konferencija mreže „Safejournalists“ u Sarajevu od 26. do 28. aprila

Sarajevo, 25.04.2022.Regionalna konferencija mreže Safejournalists (www.safejournalists.net) o temi zaštite medijskih sloboda i sigurnosti novinara u državama Zapadnog Balkana bit će održana u hotelu „Holiday“ u Sarajevu, od 26. do 28. aprila, uz sudjelovanje novinara, urednika, medijskih stručnjaka, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija i institucija iz regiona i EU, te međunarodnih organizacija posvećenih zaštiti slobode izražavanja.

 Uz podršku Evropske unije, mreža Safejournalists je formirana 2016. godine zajedničkom odlukom novinarskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova sa ciljem mapiranja i evidentiranja napada na novinare i prijetnji medijskim profesionalcima, te osiguranja efikasne pravne zaštite novinara kroz djelovanje nadležnih institucija i kažnjavanje napadača. Tokom 2020. Mreža je proširila svoje aktivnosti i na teritoriju Albanije, sa fokusom na evidentiranje prijetnji novinarima i javne reakcije na slučajeve ugrožavanja prava novinara i medijskih sloboda u toj državi.

Mreža Safejournalists u ovom trenutku posjeduje bazu sa više od 1200 evidentiranih slučajeva prijetnji i napada na novinare, sa praćenjem postupaka i reakcijama nadležnih vlasti i javnih institucija u sankcioniranju napadača. Svake godine objavljuju se nacionalni Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara sa komparativnim, regionalnim izvještajem o trendovima i napretku u oblasti medijskih sloboda. U 2021.  pripremljen je i publikovan Indeks sigurnosti novinara u sedam država Zapadnog Balkana, kao prvi sveobuhvatni mehanizam numeričkog mjerenja napretka država Zapadnog Balkana u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija u skladu sa EU standardima.

Na regionalnoj konferenciji u Sarajevu želimo razgovarati o trenutnim izazovima zaštite novinara od nasilja, kao i mogućnostima apliciranja EU standarda zaštite slobode medija u lokalni  kontekst Zapadnog Balkana. Skrenut ćemo pažnju i na nasilje nad novinarkama, koje su sve češće žrtve online prijetnji i uznemiravanja, te progovoriti o novim, međunarodnim instrumentima pomoći medijima i novinarskim organizacijama u našoj regiji. Budući da su neke od država Zapadnog Balkana prije dva desetljeća prošle  kroz ratnu kataklizmu i razaranja, želimo skrenuti pažnju i na medijsko izvještavanje o trenutnom ratu u Ukrajini, te pozvati kolege novinare na profesionalno izvještavanje u interesu javnosti i žrtava.

Svi zainteresirani konferenciju mogu pratiti online putem linka: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIsduCsqTMuHNWxnB7JtZgOMJ4UQt1qZtZ4

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest