SJ: Prijetnje smrću novinarima Danasa: Šesti napad na novinare u Srbiji za sedmicu dana

Redakcija dnevnog lista i portala Danas je 22. aprila dobila niz uvreda i prijetnji smrću putem društvenih mreža i e-maila zbog citata Mahatme Gandija koji je objavljen u štampanom izdanju i na Instagramu, a koji glasi: „Istina, a ne Bog“. Čak je pokrenuta akcija kojom su se građani pozivali da zatrpaju inboks redakcije porukom „Bog je istina“. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužilaštvu i policiji.

„Poklaćemo vas sve“, „Jednog po jednog klaćemo ko god radi za ovu sektu“, „I vi ste na spisku! Sudiće vam se! BOG JE ISTINA!“, „Sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, majku vam provokatorsku je*em!“ samo su neke od preijtnji i uvreda koje su stigle na adresu Danasa.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je prijetnje i uvrede koje su novinari Danasa dobili tokom jučerašnjeg dana.

“Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orjentisanih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove posljednje u nizu prijetnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom vjerskih praznika. Apelujemo na sve građane, a posebno na političke aktere, da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim prijetnjama”, rekao je Bodrožić.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pomenuti slučaj je šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih sedam dana. Prije Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadani i prijećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno prije uskršnjih praznika u Srbiji, a posljednji slučaj ima vjersku konotaciju, NUNS apeluje na građane da se uzdrže od djela koje nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na vjerski kalendar.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi prijetnje upućene redakciji dnevnog lista Danas. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da djeluju i osiguraju bezbjednost novinara. Također se nadamo da će nadležni brzo sprovesti cijeli postupak i kazniti počinioce.

SJ mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 23.04.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest