U ratu u Ukrajini do sada ubijeno šest novinara i novinarki

Kijev, 25.03.2022. – Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) potvrdila je jučer smrt ruske novinarke Oksane Bauline. Baulina je snimala ruševine trgovačkog centra u okrugu Podil kada je ruska artiljerija granatirala to područje. Šest novinara i novinarki poginulo je od početka rata u Ukrajini. Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) još jednom su osudile bombardovanje civilnih ciljeva od strane ruske vojske.

Oksana Baulina izvještavala je iz Kijeva i Lavova za istraživačku rusku web stranicu The Insider. Njene kolege su poručili: “Nastavit ćemo izvještavati o ratu u Ukrajini, uključujući izvještaje o ruskim ratnim zločinima kao što je neselektivno granatiranje stambenih područja, koje rezultira smrću civila i novinara.”

Baulina (42) radila je kao producentica za Antikorupcijsku fondaciju Aleksandra Navalnog. Napustila je Rusiju nakon što su 2021. vlasti proglasile tu fondaciju “ekstremističkom organizacijom”.

“Neki novinari su namjerno gađani s jasnom namjerom zastrašivanja cijele profesije, što predstavlja ratni zločin. Na druge se puca u stambenim područjima gdje uglavnom stradaju civili. EFJ je u kontaktu s komisijom moskovskog sistema OESS-a, koja utvrđuje ove ratne zločine. Pozivamo novinare i svjedoke  na saradnju jer ti zločini ne smiju ostati nekažnjeni”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Uz Baulinu, još pet novinara/ki ubijeno je do sada tokom ruske invazije na Ukrajinu:

(Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest