Održana konferencija „Ustanimo za novinarke u Bosni i Hercegovini“

Sarajevo, 08.03.2022. – Na Međunarodni dan žena, 8. marta, Udruženje/udruga BH novinari u okviru Media for All programa organiziralo je u Sarajevu konferenciju „Ustanimo za novinarke u Bosni i Hercegovini” (Rise up for Female Journalists in Bosnia and Herzegovina). Novinari i novinarke, predstavnici i predstavnice vlasti, pravosuđa i stručnjaci i stručnjakinje za rodna pitanja okupili su se i razgovarali o sigurnosti novinarki u BiH, rodno zasnovanom nasilju i rodnoj ravnopravnosti u medijima.

U organizaciji projekta Media for All i Mreže novinarki, formirane u sklopu Udruženja BH novinari, konferencija je okupila preko 50 učesnika i učesnica kako bi razgovarali o potencijalnim rješenjima u vezi pitanja sve lošije sigurnosti i istražili kako novinarke mogu „ustati“ da zahtijevaju svoja prava na jednak tretman.

Panelisti i učesnici konferencije zaključili su da svi mi imamo odgovornost da pomognemo u osnaživanju novinarki da osiguraju i održe svoju bezbjednost i sigurnost. Sami zakoni i propisi nisu dovoljni. Zahtjevi za jednakim pravima i zaštitom u medijskoj profesiji moraju biti sprovedeni u praksi od strane svih aktera. Mreže žena u medijima pokazuju koliko je važno stvaranje sigurnog prostora za razmjenu i prenošenje iskustava vezanih za ugroženu sigurnost i bezbjednost novinarki. Mreže pomažu da se izgrade veze i povjerenje u rješavanju zajedničkih problema. Mentorstvo predstavlja važan alat za lični i profesionalni razvoj, sa dokazanom efikasnošću u različitim industrijama, i trebalo bi da bude kontinuirano dostupno ženama koje rade u medijima.

 “Sloboda medija izložena je konstantnim pritiscima, a broj napada, prijetnji i uvreda novinarima i novinarkama se povećava, ne samo u BiH, nego i na globalnom nivou. Danas smo razgovarali o snazi umrežavanja, u zemlji i diljem regiona, kao i o načinima da omogućimo razmjenu iskustava i umrežavanje novinarki. Razgovarali smo o tome kako možemo zaštiti novinare i novinarke, kako jednako možemo zaštiti žene i muškarce u toj profesiji, i kako možemo svi zajedno raditi da dođemo do promjene“, izjavio je britanski ambasador u BiH Matt Field.

Larisa Halilović, direktorica projekta Media for All, komentariše: „Danas smo čuli uznemirujuća svjedočenja o fizičkom i onlajn rodno zasnovanom nasilju. Ono ne smije postati norma. Bezbjednost žena, muškaraca i nedovoljno zastupljenih grupa u medijima nije opciona, već obavezna. Svi mi imamo odgovornost da pomognemo u osnaživanju novinarki da ostvare i očuvaju svoju bezbjednost i sigurnost. Kroz program „Media for All“ obučili smo preko 1.500 novinarki, stvorili bezbjedne prostore za razgovor o teškim temama i iskustvima i okupili žene i eksperte i ekspertkinje iz cijelog regiona Zapadnog Balkana u cilju donošenja praktičnih rješenja. To podrazumijeva uključivanje više žena u razgovor – u svojstvu ekspertkinja, medijskih profesionalki i članica publike.”

BH novinari su asocijacija koja borbu za ženska ljudska prava u medijima smatra dijelom svojih ključnih vrijednosti, kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinari, Borka Rudić: „Zbog toga smo i formirali Mrežu novinarki u BiH, kako bismo te vrijednosti učinili vidljivim, te ojačali i educirali novinarke za prepozavanje rodno zasnovanog nasilja i rodne diskrimnacije ne samo u javnom komunikacijskom prostoru, već i na radnim mjestima, unutar medijskih kuća u kojima rade novinarke.”

Zinaida Đelilović, novinarka online magazina “Žurnal“, ističe kako je prevencija napada na novinarke efikasnija od bilo kakve kazne.

„Iz tog razloga je konferencija “Ustanimo za novinarke u Bosni i Hercegovini” koju je Udruženje BH novinara organizovalo u saradnji sa Media for All programom, izuzetno značajna. Jako je bitno da novinarke u BiH znaju da nisu same, da ima neko ko će im pomoći u borbi za njihova prava. Bitno je da pričamo o svojim iskustvima, da razmijenimo mišljenja, da jedna drugoj budemo podrška i da zajedničkim snagama radimo na osnaživanju novinarki“, rekla je Đelilović. 

Podršku Media For All programa daje Vlada Velike Britanije, a sprovodi Britansko Vijeće u saradnji sa Thomson fondacijom, BIRN-om i INTRAC-om u zemljama Zapadnog Balkana.

 

 Dodatne informacije:

  • Kroz projekat „Media for All“, novinari i novinarke, urednici i urednice učestvuju u diskusijama i razmjeni znanja o aktuelnom statusu rodne ravnopravnosti, pravičnosti, radnog pariteta, zastupljenosti i bezbjednosti novinara, novinarki, urednika i urednica, i dijele znanje, instrumente i vještine u suočavanju sa problemima rodnih nejednakosti.
  • Projekat „Media for All“ pokušava da obezbijedi jednake uslove za žene i manjine u medijskim profesijama i omogući im da imaju iste šanse u svim rangovima ove profesije. Žene u medijima treba pozvati da izraze svoje stavove kao ekspertkinje, aktivne članice društva i publike.
  • Novinarke i novinari dijele iste pritiske i rizike profesije, ali su novinarke izložene posebnim rizicima – upravo zbog toga jer su žene – od kojih su njihove muške kolege pošteđene. Naš rad na uključivanju rodnih pitanja u diskusije o zaštiti muškaraca i žena koji rade na terenu, u redakciji i onlajn prostorima poboljšava bezbjednost svih zaposlenih.
  • Naš rad na politikama, mentorstvu i jačanju mreža podrške pruža važne alate za lični i profesionalni razvoj žena koje rade u medijima i trebalo bi da budu dostupni u medijskim kućama na stalnoj osnovi.
  • Mehanizmi podrške kao što su politike, mentorstvo i umrežavanje će doprinijeti smanjenju rodne nejednakosti, ali nijesu dovoljni. Svi mi, novinari i novinarke, urednici i urednice, imamo odgovornost da osiguramo da se nađu rješenja za rodne podjele i da se principi ravnopravnosti i jednakosti sprovode u praksi.
  • British Council radi u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), Fondacijom Thomson i INTRAC-om (Međunarodnim centrom za obuku i istraživanje nevladinih organizacija) na projektu „Media for All“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.
  • Projekat „Media for All“ pruža prilagođenu podršku poslovnom razvoju, doprinosi poboljšanju dvosmjerne komunikacije između građana i medija, pruža podršku medijima za mlade i mladim novinarima i novinarkama, i pronalazi rješenja za rodne razlike i podjele koji su prepreka razvoju. Projekat „Media for All“ radi sa novinarima i novinarkama, urednicima i urednicima, vlasnicima i vlasnicama i publikom širom Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest