BH novinari: Zahtijevamo javno izvinjenje ministra Jozića novinarki BIRN-a BiH

Sarajevo, 08.03.2022. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari pridružuje se zahtjevu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za javnim izvinjenjem federalnog ministra pravde Mate Jozića zbog njegovog krajnje neprimjerenog ponašanja prema novinarki ove redakcije.

Radeći priču o nabavci automobila u javnim institucijama, polovinom novembra prošle godine novinarka BIRN-a BiH Aida Trepanić nazvala je ministra Matu Jozića zbog izjave, ali ju je isti tokom razgovora vrijeđao, upotrebljavao pogrdne izraze i obraćao joj se izuzetno povišenim tonom, ne dozvoljavajući joj da postavi pitanje niti da razgovara s njim. Kako navode iz redakcije BIRN-a, Jozić je tokom razgovora, između ostalog, pitanja novinarke nazvao „glupima“, te ju je bez ikakvog povoda pitao i za njene godine. Uredništvo BIRN-a BiH je uputilo zahtjev za javno izvinjenje kabinetu Jozića, a o incidentu su pisali i federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Međutim, do danas nisu dobili odgovore iz navedenih institucija.

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da je ponašanje ministra Jozića tokom razgovora sa novinarkom BIRN-a BiH potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo za jednog javnog zvaničnika. Kao izabrani dužnosnik, ministar Jozić obavezan je odgovoriti na pitanja koja su u javnom  interesu, u što svakako spada i nabavka službenih automobila, odnosno način na koji se troši budžetski novac. S obzirom da su novinari u BiH već navikli na netransparentnost predstavnika institucija vlasti, ministar Jozić je mogao i odbiti da odgovori ili komentariše navedenu temu. Međutim, obraćanje novinarki koja je samo radila svoj posao na uvredljiv i ponižavajući način, posebno u kontekstu njenog spola i godina je nedopustivo i narušava sam dignitet funkcije ministra pravde, odnosno osobe koja obnaša tu funkciju.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari zahtijeva urgenciju premijera Fadila Novalića i zvanično izvinjenje ministra Jozića novinarki Aidi Trepanić i redakciji BIRN-a BiH, koji je jedan od najuglednijih istraživačkih medija u Bosni i Hercegovini, čiji su profesionalni novinari i urednici godinama nagrađivani za svoje priče.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest