BHRT u finansijskoj krizi: Do marta bez posla ostaju 84 radnika?

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine planira otpustiti 84 radnika zbog teške finansijske situacije uzrokovane raznim problemima u ovom javnom servisu, a jedan od njih je i taj što entiteti ne isplaćuju BHRT-u novac od RTV takse, piše Klix.ba.

Finansijska situacija je takva da do marta moraju otpustiti veći broj honorarnih i radnika na privremenom ugovoru, kako bi BHRT uštedio novac i opstao. Kako saznaje Klix, spisak onih koji bi uskoro trebali ostati bez posla je napravljen, a na njemu se nalaze uglavnom programski radnici.

Od 84 uposlenih za koje je planirano otpuštanje, njih 54 su honorarni radnici, odnosno spoljni saradnici čije naknade iznose od simboličnih 50 do preko 1.000 KM. Preostalih 30 su radnici koji imaju ugovore na određeno, no kako kaže izvor iz BHRT-a, ne postoji logičan sistem kojim je izabrano koji će radnici biti otpušteni s obzirom na to da na spisku nisu samo oni koji su posljednji došli.

Zanimljiv momenat je taj da bi BHRT otpuštanjem ovih radnika, od kojih su većina novinari potrebni programu, uspio uštediti svega 68.000 KM, stoga se postavlja pitanje kako će ostavljanje ovih 84 ljudi bez hljeba riješiti finansijske probleme firme.

Jedina dobra ušteda je odluka da se na mjesto 32 osobe koje će u 2022. godini otići u penziju, ne zapošljavaju novi radnici. To će BHRT-u donijeti skoro 300.000 KM više.

Prema informacijama našeg izvora, BHRT-u je potrebno najmanje milion KM uštede da bi opstao. Prema tome, otpuštanje potrebnih radnika neće napraviti veliku razliku, pogotovo ako se uzme u obzir da na BHRT-u radi golem pomoćni kadar u vidu administracije, osiguranja, vatrogasaca, molera, vrtlara, električara i kućnih majstora.

Nedavno su BHRT-u blokirani računi zbog višemilionskog duga nakon čega uposlenicima nije isplaćena plata, no nakon protesta radnika ubrzo je taj problem riješen.

Upravni odbor Udruženja BH novinari nedavno je u javnom regiranju upozorio da je neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a i ekonomska ucjena koja se ne može ni na koji način opravdati i tolerisati.

“Zbog međusobnih političkih igara i zastupanja interesa različitih centara moći, uposlenici BHRT-a, ali i entitetskih javnih servisa – RTRS-a i Federalne televizije, nikada nisu bili u težem i neizvjesnijem položaju. Niska primanja radnika, dugovanja za doprinose, zastarjela oprema, nemogućnost otkupa medijskih prava, samo su neki od problema sa kojima su suočeni javni servisi, a što u konačnici rezultira nekvalitetnim programskim sadržajima koji se nude gledaocima”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest