SJ: Koordinirani cyber napadi na nekoliko online medija u Albaniji u protekla tri dana

Nekoliko online medija u Albaniji (dosja.al, siri.net, faktor.al, SportEkpress, Lapsi.al i drugi) prijavili su cyber napade počevši od ponedeljka, 24. januara 2022. godine, kao što su: zaustavljanje funkcionisanja weba, isključenje servera i druge probleme u vezi sa njihovim digitalnim prisustvom. U svom reagiranju, tvrde da je ove cyber napade navodno naredio gradonačelnik Tirane Erion Veliaj.

Ovi mediji objavili su audio snimak Veliaja, gdje je on koristio prijetnje i psovke kako bi njegov čovjek bio izabran za šefa fudbalskog saveza u Albaniji. Mediji tvrde da su cyber napadi povezani sa njihovim stalnim kritikama Vlade i gradonačelnika Veliaja. Do sada je gradonačelnik Veliaj potvrdio da je audio snimak autentičan, ali nije dao izjavu u vezi sa cyber napadima.

SafeJournalists mreža obratila se 27. januara koordinatorima za pristup informacijama Tužilaštva i Uprave policije u Albaniji sa pitanjem da li je pokrenuta istraga, ali nadležni organi za sada nisu dali odgovore.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je „digitalna bezbjednost online medija i njihovog osoblja ključna. Za medije je važno da prijave ove napade vlastima, koje, s druge strane, moraju osigurati odgovarajuću istragu i transparentnost. Također je važno razvijati kapacitete medija i infrastrukturu u smislu digitalne bezbjednosti.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, veoma je zabrinuta zbog ovih napada, koji su, čini se, jako dobro koordinirani. Pozivamo nadležne organe da pokrenu brzu i sveobuhvatnu istragu o svim napadima koji su se desili u prethodnih nekoliko dana. Veoma je važno istražiti ko stoji iza ovih napada i eventualno otkloniti sumnju koju mediji trenutno usmjeravaju na gradonačelnika Eriona Veliaja. Očekujemo potpunu transparentnost istrage i praćenje konkretnih mjera koje treba preduzeti.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane organizacije i institucije.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 26.01.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest