Najava: Završna konferencija projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“

Sarajevo, 14.12.2021.- Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH organizuje Završnu konferenciju projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koja će se održati 15. decembra 2021. godine u 11 sati u Hotelu Holiday u Sarajevu.  Projekat finansira Evropska unija u okviru akcije za civilno društvo i medije u BiH.

Cenzura, pritisci na urednike, nezakonita imenovanja, kršenje radnih i socijalnih prava medijskih profesionalaca – samo su dio postojećih političkih strategija i vještih manipulacija lokalnim medijima sa negativnim posljedicama na kvalitet i objektivnost medija u lokalnim zajednicama. Takva ponašanja su u direktnoj suprotnosti sa standardima Evropske unije koji se odnose na rad medija u javnom interesu i na dobrobit svih građana u zajednici. Novinari i urednici lokalnih medija nisu dovoljno jaki da se sami suprostave ovim trendovima, a zakonska regulativa je široko postavljena i ne garantira sprečavanje političkih i drugih uticaja na rad lokalnih medija. Takođe, organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno znanja i kapaciteta za zagovaranje i promociju medijske pismenosti, kao ni za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti.

Konzorcijum, koga čine Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH,  pokrenuli su projekat sa sloganom „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji finansira Evropska unija sa ciljem  umrežavanja medija i organizacja civilnog društva u snažnu profesionalnu grupu koja će zagovarati medijske slobode i sigurnosti novinara u lokalnim zajednicama. 

U prethodne tri godine Konzorcijum projekta je: (a) sproveo 5 serioznih istraživanja o kvalitetu medijskih sadržaja u lokalnim medijima, o radnim uslovima i pravima novinara, te o nivou medijske pismenosti organizacija civilnog društva; (b) uspostavio Interaktivni online centar (HUB) za razmjenu medijskih sadržaja i zagovaranja neovisnosti i integriteta novinara, koji će poslužiti kao prostor obuke o etičkim i novinarskim standardima i istraživačkom novinarstvu; (c) uspostavio LAB za produkciju medijskih sadržaja; (e) jačao kapacitete novinara i članova organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama za profesionalno i objektivno kreiranje medijskih sadržaja, kao i jačanje  medijskih sloboda i sigurnosti novinara

Cilj organizovanja konferencije jeste predstavljanje glavnih postignuća projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo”. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest