Umrežavanje organizacija civilnog društva i medija u lokalnim zajednicama Istočne Bosne

Goražde, 30.11.2021.- U organizaciji udruženja žena „SEKA“ Goražde u četiri grada Istočne Bosne su tokom septembra i oktobra održane radionice u sklopu projekta „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“.  

Projekat je udruženje implementiralo tokom pet mjeseci, od jula do novembra 2021,  a obuhvatio je  oko 80 učesnika iz sedam lokalnih zajednica Istočne Bosne. Osim edukacije, radionice su poslužile za umrežavanje lokalnih organizacija i pojedinaca međusobno i sa lokalnim medijima iz Goražda, Foče, Rudog i Rogatice.  

Učesnici radionice u Goraždu bili su novinari, predstavnici organizacija građanskog društva, prosvjetne radnice i građani iz Goražda, Foče FBiH, Rudog i Višegrada, dok je radionica u Foči okupila učenike Srednjoškolskog centra  Foča i studente žurnalistike iz Goražda.  

Radionica u Rogatici okupila je učesnike iz Rogatice, Goražda i Sokolca, dok su u Višegradu učesnici bili srednjoškolci iz Višegrada i Goražda.  

Treneri na radionicama bili su novinari: Elma Kazagić, Elvira Aganović, Aleksandra Janković i Igor Janković te IT stručnjak Ahmet Hadžiahmetović.  

Treneri su kroz konkretne primjere učesnicima radionica približili osnovne pojmove medijske pismenosti, razvoja medija, karakteristike argumentiranih nastupa s jedne strane i populizma s druge strane. Učesnicima je ukazano na šta treba da obrate pažnju kako bi razlikovali lažne vijesti i dezinformacije od tačnih informacija. Poseba pažnja posvećena je temi sigurnosti i zaštite privatnosti na internetu. 

S obzirom na činjenicu da je tokom pandemije COVID-19 došlo do potpune upućenosti djece i mladih na online saržaje, te da je većina njih doživjela govor mržnje i susrela se sa dezinformacijama online, na radionicama sa mladima  posebno  su obrađene teme argumentacije, cyberbullyinga, zaštite privatnosti na internetu, a fokus je bio na praktičnom radu i simulaciji medijskih nastupa.  

U okviru projekta kreirana su i dva video snimka u kojima mladi ljudi promovišu medijsku  pismenosti i podižu svijest o dezinformacijama, govoru mržnje i propagandi, što je ujedno i finalni produkt projekta.  

Prvi video nastao je na radionici u Foči i možete ga pogledati ovdje. Drugi video nastao je na radionici u Višegradu i dostupan je ovdje.   

Projekat „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“ je finansiran iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest