Možemo i drugačije!

Građani Banjaluke imali su sinoć priliku da u Domu omladine pogledaju izložbu fotografija, obiđu mini sajam i dobiju svoj primjerak časopisa “Može i drugačije”. 

Piše: Snježana Aničić, Naslovna fotografija: Snježana Aničić

Radi se o završnom događaju istomenog projekta, “Može i drugačije”, koji je udruženje građana eTrafika.net realizovalo tokom proteklih pet mjeseci. Tokom tog perioda 17 srednjoškolaca, studenata i građana je prošlo obuke iz oblasti foto, online i radio-novinarstva, a zatim pod mentorstvom urednika stvaralo medijske sadržaje koji su objavljivani na portalu eTrafika i podkastu udruženja Oštra Nula.

Na fotografijama, tekstovima i radio prilozima vrijedno su radili Milkica Đurić, Svjetlana Panić, Maja Savković, Andrea Šurlan, Dragana Mihaljčić, Dunja Rujević,Danica Nenadić, Dženana Memišević, Dženita Strukan, Amra Bajrović, Ernada Avdibegović, Ena Šehić, Kemal Alijagić, Nevena Zelenika, Ivan Bojanić, Nikola Kurija i Nataša Lazukić. Časopis možete da pogledate i preuzmete na ovom linku. Ako želite da poslušate emisije, kliknite ovdje.

Koordinator i urednik Mirnes Bakija kaže da je prethodni period zapravo predstavljao obostrano učenje. Njegov zadatak je dio da učesnice projekta uči online novinastvu, ali je istovremeno i on učio od njih te profesionalno sazrijevao.

“Iskreno se nadam da će dopisnice nastaviti da uče i da se usavršavaju, a neke od njih izaberu novinarstvo kao životni put. Ako se tako odluče, vjerujem da će to biti ono pravo profesionalno novinarstvo, gdje se poštuju sve etičke norme ali i gdje se govori o pozitivnim stranama u društvu, kako bismo pokazali da možemo drugačije. Ono što bih želio dodati je to da sam ponosan na cijelu ekipu eTrafike, koji su oduvijek bili profesionalni, inkluzivni, vjerni i doslijedni u svojoj misiji novinarstva”, rekao je Mirnes Bakija.

Ugodnoj atmosferi događaja uveliko su doprinijeli i topli glasovi članova hora iz Udruženje za podršku porodicama, osobama i zajednici u mentalnom zdravlju “Zajedno”. Između ostalih, Domom omladine odzvanjali su stihovi “tražim pravo glasa čudima, ja tražim da život služi ljudima, još tražim ljubav u svim grudima”, u izvođenju ovog hora.

Među izlagačima sajma bili su evropski prvak i bronzani paraolimpijac Stevan Crnobrnja, sapuni “SaponiFly” Dijane Markuš, radionica unikatnog namještaja „Veronika Atelier“, Fondacija “Za porodicu”, Udruženje “Zajedno” i savjetodavna linija Plavi telefon.

Projekat je realizovan uz podršku Udruženja BH novinari i Evropske unije.

Izvor: eTrafika

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest