„Mediji za mlade“: edukacija mladih o medijskoj pismenosti

Ilijaš, 29.11.2021.- Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN-CARPE DIEM“ je uspješno implementirala sve aktivnosti projekta „Mediji za mlade“, koji je pokrenut sa ciljem promovisanja i edukacije mladih o medijskoj pismenosti, nezavisnom novinarstvu i medijskom pluralizmu, te razvijanja kritičkog mišljenja mladih u općini Ilijaš kroz podcastove.

Tokom implementacije projekta održane su dvije edukacije za mlade- članove novinarske sekcije koji su imali priliku da se upoznaju sa poslom medijskih radnika, te da sa edukatorom dr Amerom Džihanom prođu kroz jedan uobičajeni radni dan novinara u potrazi za istinom i relevantnim informacijama za građane u lokalnim zajednicama. Osim toga, polaznici su prošli i kroz osnovne elemente medijske i informacijske pismenosti, te diskutovali o digitalnom okruženja u kojem djeluju mediji i drugi dobavljači informacija.

U okviru projekta kreirani su i info plakati sa ciljem promocije medijske pismenosti i sprečavanja govora mržnje, te 10 podcast emisija koje se mogu pronaći na YouTube kanalu Mediji za mlade.

Podcast emisije su obuhvatale širok spektar tema, od izgradnje mira, muzike, obrazovanja, sporta, pa do politike, filma, medija i novinarsta, društvenih mreža i inkluzije. Tim koji je radio na projektu Mediji za mlade je u svakom snimljenom podcastu pokušavao pronaći nešto što bi mladima moglo biti interesantno, te im poslužiti kao povod da nešto kod sebe promijene i da  nađu  motivaciju kako poraviti stanje sredine, ali i u sebi.

Gosti podcasta bili su fra Ivo Marković, Meliha Mešetović, Neno Murić, Enisa Mešetović, Kerim Čutuna, Muhamed Kadrić, Emela Burdžović, Mirza Mustafagić, Vedran Zubić i Aziz Đipa.

“Zadovoljstvo je bilo realizovati ovaj projekat. Medijska pismenost u sadašnjem svijetu postaje jednako važna kao i opća pismenost. Sretni smo zbog činjenice da je mladima, uključujući i srednjoškolce pružena prilika za razvoj i unapređenje medijske pismenosti te da su je iskoristili. Pored navedenog, mladima je pružena prilika za drugačiji izvor informacija koje su im od značaja, u obliku podcastova. Ne samo da je mladima pružena prilika za drugačiji izvor informacija, već ako se vratimo korak unazad, mladima koji čine tim je omogućeno da budu kreativni i kreiraju podcastova na njima svojstven način. Sada, nakon završetka projekta javljaju se već nove ideje za daljnje snimanje podcastova i smatram to velikim uspjehom! Želim se zahvaliti našim donatorima, Udruženju BH novinari i Asocijaciji elektronskih medija u BiH koji su uz podršku Europske unije realizovali projekat Slobodni mediji za slobodno društvo, te tako dali priliku manjim udruženjima na razvoj medijske pismenosti u svojim zajednicama.  Također, zelim se zahvaliti i timu koji je, uz manje prepreke i velike uspjehe realizovao projekat. Tim čine: Melisa Polovina, Ilhan Bulbul, Merjem Dedović, Hrustem Beširević i Aiša Valjevac, kao i naš vanjski saradnik Enisa Mešetović, službenica za mlade općine Ilijas.” ističe Elma Glamoč, predsjednica Omladinske Organizacije „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“.

Projekat „Mediji za mlade“ koji je implementirla Udruženje Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest