Skoplje: Regionalna konferencija posvećena saradnji novinarskih udruženja i parlamenata

Skoplje, 26.11.2021. – Prva regionalna konferencija pod nazivom “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata Zapadnog Balkana za jači civilni sektor” održana je danas u Skoplju.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, otvorio je predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji je istaknuo važnost slobode medija.

– Mediji imaju dužnost da pravovremeno i istinito obavještavaju javnost, a parlamenti imaju dužnost da štite slobodu medija i izražavanja. Ovo se posebno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana zbog stanja ljudskih prava u ovom dijelu svijeta – rekao je Džaferi.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zastupnik Lazar Prodanović iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Vukmirović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

Rudić je napomenula da iako svaka zemlja učesnica konferencije ima različitu vrstu problema, “u osnovi je problematika ista”. 

– Moramo biti ujedinjeni u nastojanjima da zaštitimo novinare u obavljaju njihovih zadataka – kazala je Rudić, ističući da se nada da će ova konferencija postati tradicionalna. 

Napomenula je da će Udruženje BH novinari u narednom periodu raditi na tome da se legislativa vezana za zaštitu medija shvati ozbiljno na nivou države i da se konačno uvedu zakoni koji će efikasno štiti predstavnike medija.

– Tražili smo od svih nivoa vlasti da se donesu zakoni o zabrani širenja govora mržnje, ali nažalost, oni nisu usvojeni – kazao je Prodanović u uvodnom govoru, naglašavajući da je garantovanje slobode izražavanja i zaštita novinara jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, čije ispunjavanje je preduslov kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. 

Podsjetio je da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), BiH još 2015. godine obavezala da će svoj pravni okvir iz oblasti medija uskladiti s međunarodnim i evropskim standardima i dosljedno ga provoditi. 

– Očekujem da će ova konferencija biti podloga za ispunjavanje uslova vezanih za slobodu medija za EU integracije – zaključio je Prodanović.

Na kraju konferencije potpisana je zajednička deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na intenzivniju saradnju parlamenata i novinarskih udruženja na stvaranju sredine koja će štititi novinare dok obavljaju svoju dužnost.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest